Recept: Studená rajčatová polévka Salmorejo

Připomeňte si dovolenou s výtečnou studenou polévkou, která zasytí a zároveň osvěží. Původem je tato polévka ze Španělska a připravuje se z bílého chleba, my jsme ale recept trošku upravili. Takže je dietnější a na přípravu ještě snazší.

Co budeme potřebovat?

  • 1/2 kg zralých rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 2 šalotky
  • 1 lžička vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl

Jak na to?

Nejdříve rajčata si oloupejte. Stačí je nahoře rozříznout do křížku, ale pouze slupku. Pak je vhodíme do vroucí vody, necháme přibližně 5 vteřin povařit a hned vyndáme do studené vody. Slupka se pak skoro sama sloupne.

Oloupaná rajčata přidejte se všemi ingrediencemi do mixeru včetně šalotky nakrájené na malé kostky. Přidejte půl hrnku studené vody a rozmixujte.

Polévku dejte vychladit do lednice a můžete podávat. Podává se vychlazená a pokud chcete dodržet původní recept, ozdobte jednotlivé porce nakrájeným vařeným vejcem a kousky sušené šunky.