Přílohy: zlo nebo normální součást jídelníčku?

Kdo nedrží žádnou dietu, pro toho jsou přílohy naprostou samozřejmostí – rýže, těstoviny, knedlíky, brambory či nezdravé varianty jako jsou hranolky, krokety a podobně. Jíst samotné maso? Nebo si ho dát jen se zeleninou? Pro hodně lidí nepředstavitelné. Ale kdo začne hubnout, pro toho bývají přílohy velkým tématem. Jen málokdo si je jistý, co vlastně jíst s klidným svědomím může, co už je nepřípustné a co mu škodí víc než prospívá. Přitom ani odborníci se na tomto tématu nedokážou shodnout. Je tedy dobré řídit se svým vlastním rozumem a zásadami zdravého jídelníčku.

K obědu ano, k večeři ne

Pokud máte přílohy rádi a nechcete se jich zbytečně vzdávat, nemusíte. Řiďte se zkrátka tím, že k obědu si je můžete dopřát, a to ať už jde o rýži, těstoviny nebo často řešené brambory. Právě ty jsou značným zdrojem škrobů a cukrů, takže se jich spousta lidí při dietě bojí. Ale pokud netrpíte cukrovkou, nemusíte se jich vzdávat, jen je lepší vařit je ve slupce a dávat si jich méně (maximálně 150 gramů). Těstoviny je zase lepší nahradit ty klasické nějakými kvalitnějšími, třeba z celozrnné mouky.

Co se týká večeře, tam už je vhodnější přílohu vynechávat nebo rozumně nahradit. Buď ji vyměňte za zeleninu nebo zkrátka k večeři volte jídlo, ke kterému přílohu nepotřebujete. Pokud si ji dáte, zbytečně zatížíte organismus, který přílohu musí trávit delší dobu. Zároveň už večer nemáte tolik pohybu, abyste energii přijatou prostřednictvím přílohy spálili, takže se přijaté cukry a další látky mohou snadno ukládat v těle.

Závěrem můžeme akorát zmínit, že není rozumné za každou cenu vynechávat stoprocentně všechny přílohy. Část z nich je pro tělo důležitým zdrojem vlákniny, komplexních sacharidů, minerálů i vitaminů. Pokud tyto důležité živiny nepřijímáte ve stravě jinou formou, mohly by vám velmi brzy začít chybět.