Hladovkou se ke štíhlé postavě neprobojujete, spíš si uškodíte

Vliv hladovky na naši váhu je naprosto jasný a nezpochybnitelný – kdo nic nejí, ten začne hubnout. Je to logické, protože kde není příjem kalorií, tam není možnost, jak by se mohly v těle ukládat. Proto řada lidí "sází" na slavnou moc úplňku, a když je měsíc celý, tak si naordinují jednodenní hladovku. Na tom není obvykle nic špatného, protože jednodenní hladovění není pro zdravé lidi zdravotním rizikem. Naopak jde i o docela dobrý způsob, jak pročistit organismus a ulevit mu, zvlášť pokud v ostatní dny naše strava není úplně ideální a zdravá. Za ten jeden den sice příliš nezhubnete, protože pak opět jíte jako dřív, ale organismus takový detox jednou za čas bez problémů snese a vy se budete cítit lépe a lehčeji. Pokud je ale vaše hladovka dlouhodobější, už si zahráváte s vlastním zdravím.

Může pomoci regulovaná hladovka

Pokud je vaším cílem zhubnout, a to trvaleji, tak samotná hladovka vám k tomu nepomůže. Můžete sice díky ní rychle zhubnout, ale jakmile zase začnete jíst - a to i menší porce než předtím - organismus si okamžitě začne co nejvíc přijatých kalorií ukládat na horší časy. Je totiž hladovkou vyčerpaný a jeho pud sebezáchovy mu velí zajistit si zásoby na dobu, kdy mu podobný stresový stav způsobíte znovu. Výsledkem je pak jo-jo efekt, kdy přiberete více než kolik jste shodili. 

Přesto hladovku můžete využít i jako účinný nástroj k trvalejšímu zhubnutí. Pokud totiž plánujete začít dodržovat nějakou dietu, můžete ji zahájit právě hladovkou. Ale nepřehánějte to, podle odborníků úplně stačí, pokud hladovíte po dobu 24 - 36 hodin. V té době pijte akorát neslazené nápoje. Poté začněte s naplánovanou dietou. Organismus je pročištěný a připravený na zdravou dávku jídla, takže pokud nezačnete jíst páté přes deváté, abyste dohnali vynechané kalorie, vyplatí se vám to a budete i nadále hubnout lépe a rychleji. Při hubnutí se také vyhněte dietním chybám.