V chladnější místnosti se lépe vyspíte

Spánek je jedním z nejzákladnějších a zároveň nejdůležitějších procesů našeho těla. V našem životě je však velmi často odsouván až na další kolej. A ať je to z jakéhokoliv důvodu, právě toto je velmi špatným zlozvykem. Obzvlášť po fyzické nebo psychické zátěži byste svému tělu měli dopřát kvalitní odpočinek. Snadno tak zregeneruje a bude pak fungovat, jak má.

Pravidelnost spánku

Snad největším problémem je pravidelnost spánku. Tajemstvím kvalitního spánku je totiž stereotyp. Pro tělo je totiž nejlepší, pokud budete každý večer usínat zhruba ve stejnou hodinu. Pro hodně lidí je to sice na první pohled velmi těžko proveditelné, většinou nepřikládáme velkou váhu tomu, v kolik chodíme spát. Především o víkendu si totiž spánkový režim naprosto rozhodíme. A spánek rozhodně zanedbávat nechcete, díky němu předejte zdravotním problémům.

Pokud sázíte na to, že o víkendech dospíte hodiny ztracené v pracovním týdnu, měli byste vědět, že tělu takové nárazové přilepšení spánku prospěje pouze málo. Nejlépe uděláte, pokud se naučíte dodržovat pravidelný spánkový rytmus a to může chvíli trvat.

Modrá není dobrá

Modré světlo je v posledních pár letech velmi skloňovaným problémem a není divu. Lidské tělo je od přírody nastaveno, že se setměním dochází k zvýšení produkce hormonů melatoninu, přichází tak únava a čas na spánek. Modré světlo je lidským organismem vnímáno podobně jako světlá obloha, produkce melatoninu se proto dostane do útlumu a my necítíme fyziologickou potřebu jít spát. Pak se nám usíná mnohem hůře. Ideální je alespoň dvě hodiny před spaním odložit všechny zdroje modrého světla a pomalu se chystat na spánek.

Jestliže se úplnému užívání elektroniky nevyhnete, ztlumte alespoň modré světlo a využijte vychytávek moderních technologií. Mobilní telefony, tablety i notebooky už umožňují večerní režim, kdy se redukuje používání modrých odstínů světla.

Čerstvý vzduch a ideální teplota

Pro kvalitní spánek je důležité také vhodné prostředí, ve kterém může tělo komfortně odpočívat. Před uložením ke spánku je tak důležité vyvětrat, zbavíte se nadbytečné vlhkosti, oxidu uhličitého, a navíc ochladíte vzduch. Problémem při usínání je často příliš vysoká teplota. Kvůli ní můžeme pak v noci dostat žízeň a nadměrně se potit, komfort a kvalita spánku se tak sníží. Pro spánek je doporučována teplota pouze kolem 16–20 °C.

Usínání a samotný proces spánku je ovlivňován příliš mnoha faktory. Kvalitní spánek je však opravdu důležitý pro celkové zdraví, snažte se proto ustálit svůj spánkový režim a věnujte odpočinku dostatek času.