Kvalitní spánek je základ zdraví – i hubnutí

Pro většinu lidí je nejhorší částí dne ráno. Nechce se nám vstávat, několikrát posouváme a zamačkáváme budík, ještě hodinu po probuzení se cítíme jako praštění palicí. Jenže i když si slibujeme, že večer půjdeme brzy spát, uléháme zase až kolem půlnoci. Přitom spánek je základem všeho.

Nejspíš to sami dobře znáte – večer uděláte vše, co je potřeba, uložíte děti, sednete si k televizi nebo počítači a užíváte si těch pár hodin klidu a pohody doma. A než se vzpamatujete, je z večera noc a než skutečně usnete, může být kolem půlnoci nebo ještě později. Odborníci sice doporučují spát okolo 8 hodin denně, ale komu z nás se to podaří? Možná o víkendu, ale v pracovní dny jen těžko.

A tak se není co divit, že jsme ráno unavení a dopujeme se kávou, abychom alespoň nějak zvládli fungovat. Mnozí z nás přitom nejspíš netuší, že nedostatek spánku nás neničí jen ranní únavou, ale škodí nám v mnoha dalších ohledech.

Nemoci srdce i imunity

Pokud se v noci často budíte a nemůžete pak usnout nebo pokud spíte jen velmi krátkou dobu, škodíte tím svému srdci. Podle vědeckých studií se totiž v době mezi probuzením a opětovným usnutím do krve vyplavuje stresový hormon, který způsobí i zvýšení cholesterolu. Ten se pak ukládá v cévách a dochází k jejich kornatění.

Kromě toho nekvalitní spánek zapříčiňuje i imunitní problémy, takže nevyspalí lidé jsou náchylnější k různým nemocem. A aby toho nebylo málo, podle expertů mnoho lidí, kteří chodí spát velmi pozdě, spí málo nebo nekvalitně, trpí depresemi.

Spěte a zhubnete

Kvalitní spánek souvisí i s hubnutím. Zajímavé přitom je, že vůbec nezáleží na tom, jak přes den jíte, jestli jste večer neměli hlad nebo jestli se naopak přejídáte. Na vině jsou zde opět hormony, které se vyplavují do krve, přičemž ve dne se uvolňují úplně jiné než v noci, respektive když spíte a tělo je v klidovém stavu. Pokud totiž spíte, uvolňuje se hormon leptin, který mozku dává signál, že je nasycený a nepotřebuje se budit a jíst. Pokud naopak bdíte, tak čas od času logicky dostáváte hlad a musíte jíst. Takže pokud jdete spát až ve dvě ráno, je jasné, že v půlnoci máte hlad. A může za to nejen pozdní hodina a brzká večeře, ale také hormony, které v nás v bdělém stavu pocit hladu navazují.

Takže pokud budete dlouho spát, bude mít tělo o to déle pocit sytosti a vy nebudete mít snahu pořád něco jíst. Tudíž díky spánku snadněji zhubnete.