Při hubnutí byste neměli pociťovat změny nálad. Pokud ano, nehubnete správně

Jestliže se snažíte zbavit nadbytečných kil a do hubnutí jste šli s opravdu velkým odhodláním a nasazením, někdy právě to může být bohužel spíše na škodu než k užitku. Urputná snaha za každou cenu zhubnout vás totiž může přivést i na pořádnou emoční horskou dráhu, z které může být složité vystoupit. Nesprávně pojaté hubnutí totiž rozhodí  i fungování organismu a dokáže negativně ovlivnit vaší náladu.

Netrapte se hlady

Obecné pravidlo říká, že pokud chcete zhubnout, je důležité omezit kalorický příjem. To však neznamená, že osekáte svůj denní jídelníček na nesmyslné minimum, a budete tak hladovět. Vždy je lepší sestavit si jídelníček tak, abyste přijali dostatek kalorií pro zajištění správného fungování všech procesů ve vašem těle a podpořili tak i svůj metabolismus. Jestliže nebudete mít dostatek energie, bude na to reagovat i váš mozek a celé to povede k emoční nestabilitě. Na vině je produkce hormonu serotonin, jehož hladina může při hladovění kolísat. A kvůli tomu hladoví lidé hůře zvládají svůj vztek i další emoce.

Dopřejte si zdravé tuky

Pro redukci váhy je důležité některé živiny omezit, to však neznamená, že je vyřadíte z jídelníčku úplně. Ačkoliv tuky mohou vypadat jako velká překážka pro hubnutí, určité množství těch správných tuků byste stejně měli každý den přijmout. Skvěle se hodí například ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin nebo také oříšky. Tyto tuky jsou totiž pro fungování organismu důležité a navíc jsou spojené s prevencí depresivních stavů a špatné nálady. Mastné kyseliny jsou velmi důležité pro správnou a vyrovnanou funkci lidského mozku.

Cvičení jako spouštěč dobré nálady

Aby redukce váhy dávala smysl, rozhodně se neobejde bez občasného pohybu. Výhodou navíc je, že pohyb spouští procesy v mozku, při nichž jsou vyplavovány takzvané hormony štěstí. Ty vám na určitý čas rozzáří den. Neplatí zde však rovnice, že čím více, intenzivněji či častěji budete cvičit, tím déle šťastnější budete. Při příliš náročném či dlouhém cvičení může totiž výrazně klesnout hladina krevního cukru - tělo si energii bude brát z rychle dostupného zdroje a tím krevní cukr je. To pak může ovlivnit vaši psychiku a náladu i na delší dobu.

Při cvičení se proto soustřeďte i na to, jak se cítí vaše tělo. Díky tomu si udržíte nebo dokonce i zlepšíte vaší náladu.