Brambory při hubnutí nezatracujte

Bramborám a jídlům z nich připraveným se během dietního režimu obvykle vyhýbáme, a to kvůli vysokému obsahu sacharidů. Ty se v bramborách vyskytují ve formě škrobu. Přitom se jich bát vůbec nemusíme a během diety jich můžeme spořádat i více než například rýže. Trik je pouze v tom umět brambory správně připravit.

Brambory nám prospívají

Brambory většinou pokládáme za obyčejnou přílohu. Obvykle si také neuvědomujeme, jak moc prospěšné pro náš organismus jsou, a to díky obsahu vitamínu C, ale i spousty minerálů: 

  • draslík 
  • fosfor
  • hořčík 
  • železo 
  • mangan 
  • jód
  • selen 

Brambory nejsou ani příliš kalorické, a když víte, jak je správně připravit, výborně se hodí do dietních režimů. Mají i příznivý vliv na slinivku břišní a žaludek. Obsahují také množství antioxidantů, a při jejich pravidelné konzumaci díky tomu lépe chráníme náš organismus. 

Na způsobu přípravy záleží

Abyste brambory v rámci dietního režimu mohli bez výčitek zařadit do jídelníčku, musíte znát jejich správnou přípravu. Nejlepší jsou brambory vařené ve slupce - díky tomu neztratí při vaření tolik prospěšných látek. Pokud je vaříte radši oloupané, snadno je dochutíte už během vaření - stačí k nim přidat bylinky. Pokud dáváte přednost bramborám pečeným, rozhodně touto přípravou neuděláte chybu – dokonce je možné brambory vydlabat a naplnit. Pozor si dejte jen, abyste nepoužívali přehnané množství nekvalitního tuku.

Chutné a zároveň zdraví prospěšné je brambory konzumovat společně s podmáslím nebo jinými mléčnými výrobky.

Vyhýbat byste se ale rozhodně měli bramborám smaženým nebo fritovaným. Hranolky či krokety jsou tak pro zdravý jídelníček nevhodné a v jejich případě o dietním pokrmu nemůže být vůbec řeč. Opatrně ale i s bramborovou kaší, která obvykle obsahuje velký poměr mléka a zejména másla. Místo ní si raději dopřejte šťouchané brambory se zeleninou nebo čerstvými bylinkami, ty vám určitě neublíží a krásně je můžete dochutit. Samozřejmě se také vyhýbejte konzumaci - u Čechů tolik oblíbených brambůrků a chipsů.