Jóga je opředená mýty, bát se jí nemusíte

Když se díváte na jogíny, jak se kroutí, ohýbají, jaké zaujímají pozice a jak jsou úžasně pružní, nejspíš se neubráníte myšlenkám na vlastní chabou kondici a neohebnost. Ale musíte si uvědomit, že to jsou profíci – třeba jako trenéři ve fit centrech. Když začnete chodit do fitka, jistě nemáte depresi z toho, že nevypadáte jako váš trenér, i když možná tajně doufáte, že jednou tak vypadat budete. S jógou je to stejné. Pokud se na ni vydáte jako úplný začátečník, nikdo od vás nebude očekávat, že zvládnete zázraky. O tom to také vůbec není. Jóga vám má především pomoci. A když ji zkusíte a nějaký čas vytrváte, zjistíte, že možná vážně má tu slibovanou zázračnou moc.

Spása pro bolavá záda

Jóga je často doporučována proto, že vás naučí lépe vnímat sebe sama. Naučíte se lépe rozumět svému tělu, svým potřebám i pocitům. Pochopíte, proč vás něco trápí a naučíte se s tím lépe vyrovnávat. Naučíte se lépe dýchat i lépe držet správnou pozici těla. Zkrátka se vám díky pravidelnému cvičení brzy uleví po psychické stránce, protože vás vaše problémy a starosti začnou najednou trápit méně a naučíte se je řešit efektivněji.

Ale jóga má velký vliv i na naše zdraví a fyzičku. Velmi doporučovaná je například lidem, které trápí bolesti zad – což je v dnešní době velké množství lidí. Záda si nejen správně protáhnete a srovnáte, ale naučíte se i správnou pozici pro sezení a stání, což vám pomůže při dlouhé pracovní době prosezené v kanceláři či prostáté někde za pásem v továrně. A také si díky józe protáhnete celé tělo, což je velmi potřebné a vhodné.

Nestanete se možná díky ní stejně pružnými jsou jsou ti již zmiňovaní jogíni, ale rozhodně to pro vás nebude ztráta času a mnoho se toho o sobě naučíte a dozvíte. Tak proč to nezkusit?