Hubnutí během pandemie: na diety radši zapomeňte

Nikomu se to nelíbí, ale už je tady opět doba častých zpráv o masivním šíření koronaviru. Spousta lidí kvůli tomu propadá panice, žijí ve stresu a neví, co dál čekat. V takových časech je nutné zamýšlet se i nad naším životním stylem a především stravou.

Ze všech stran slyšíme, jak důležitý je pro nás zejména vitaminy C a D, které podporují naši imunitu. Vitaminy celkově nám prospívají a chrání nás, takže je vhodné nezanedbávat je. Pokud jich nepřijímáte dostatek ve vaší běžné stravě, nezdráhejte se koupit si nějaké multivitaminy v lékárně. Třeba zmiňovaný vitamin D našemu tělu od podzimu do jara prostě chybí a je rozumné si ho preventivně dopřát "v tabletách". Je to investice do vašeho zdraví, která se vám vyplatí. Ale nejde jen o vitaminy, spousta lidí řeší, jak a co teď během pandemie jíst. A názory se na to různí.

Nešiďte své tělo

Řada lidí se snaží i po konci léta zhubnout, a tak se řídí nejrůznějšími dietními opatření. Jenže diety jsou v mnoha ohledech zákeřné, protože často bývají jednostranně zaměřené a na úkor omezení různých druhů potravin nám slibují rychlé zhubnutí. Ovšem tělo kvůli nim často přichází o minerály, vitaminy a živiny. Zhubnete, ale za cenu podvádění vlastního těla. A tělo, které nemá dost síly získané z potravy a dost energie na své fungování, se nemůže dostatečně bránit vnějším škodlivým vlivům. Jste tak nákazou nemocí ohroženější než lidé, kteří jedí nezdravě a trpí nadváhou.

Jezte s rozumem

V době, kdy si chcete hýčkat své zdraví a posilovat imunitu, je proto dobré zavrhnout veškeré diety a jednoduše jíst rozumně. Ne nutně nezdravě, ale zároveň se neomezujte, abyste zbytečně netrpěli nedostatkem jednotlivých živin, vitaminů nebo minerálů. Snažte se mít pestrý jídelníček, jíst pravidelně a nad jídlem přemýšlet, abyste se nepřejídali. I když tímto stylem nezhubnete obrovské množství kilogramů, rozhodně nepřiberete a tělo bude mít dost sil bojovat s nepříznivými vlivy okolí. Ostatně, dobře najedený člověk, který nehladoví, je i spokojeným člověkem – a dobrá nálada a pozitivní pohled na život je nejlepším způsobem, jak se ubránit všemu zlému.