Na podzimní náladu pod psa pomůže relax i bylinky

Známe to všichni - s příchodem podzimu máme méně sluníčka a tak nás občas přepadají nějaké chmury. To, co často označujme za podzimní depresi, je ve skutečnosti jen depresivní nálada. Na rozdíl od skutečné podzimní deprese se s ní naštěstí dá poměrně snadno zatočit. Jak na to?

Něco se děje

A jaké jsou příznaky takové podzimní depresivní špatné nálady? Nejčastěji jde o absolutní nezájem o okolí, který nastupuje poměrně svižně. Přidávají se problémy se spánkem, bolesti hlavy, zad nebo žaludku. Tělo je velmi unavené a nás přepadá každou chvíli smutek, soustředíme se jen na svoje chyby a neúspěchy, jsme skleslí a trpíme na pocity úzkosti. O jídlo moc zájem nemáme a na své okolí působíme více než podrážděně. To všechno značí, že nás podzim přepadl nepřipravené a my s tím vnitřně zápasíme. Ale není třeba zoufat.

Co nejlépe dělat

Nikdo z nás nechce podobné příznaky pociťovat. Jsme totiž pak méně výkonní a to se pozná nejen doma, ale především v zaměstnání. Špatnou podzimní náladu je potřeba rychle zahnat pryč.

Pomáhá dostatečně dlouhý spánek – alespoň 7 až 8 hodin denně. Jestliže máte ale vlivem nálady pod psa problémy s usínáním, dříve než sáhnete po lécích na spaní, vyzkoušejte bylinky. S usnutím pomůže levandule nebo meduňka.

Tělu také dopřejte dostatek vitamínů, hlavně vitamíny C a D. Zkuste se zaradovat z každé maličkosti kolem vás a pravidelně si dopřejte chvilky jen pro sebe. Třeba si naplánujte úplně volný víkend a využijte ho k relaxaci i péči sami o sebe.

Bylinkami proti stresu

Léky by měly být vždy až tou nejkrajnější možností. Na stres a špatnou náladu skvěle působí i známé bylinky. Zatímco levandule a meduňka by se měly užívat před spaním - napomáhají klidnému spánku a rychlejšímu usínání - takový kozlík, šafrán, mučenka nebo třezalka jsou bylinky výborné proti stresu. Zejména pak třezalka je výborným přírodním antidepresivem. Z bylinek si ideálně připravte čaje, které vás uklidní i zahřejí.