Jablečný ocet podpoří trávení, jen díky jeho konzumaci ale nezhubnete

Zdravě zhubnout bez pohybu se nedá ani s octem

Tohle je fakt – jablečný ocet sice možná usnadňuje hubnutí, ale jen díky jeho pití nezhubnete. Ve většině článků o pozitivních účincích tohoto octa na hubnutí se také dočtete, že pokud chcete, abyste začali opravdu hubnout, budete si muset začít hlídat stravu, jíst v malých porcích několikrát denně, a samozřejmě přidat pohyb.

Jak funguje hubnutí s jablečným octem

Když si dáte jídlo, žaludek začne vylučovat kyselinu, aby vše správně natrávil. Postupně také dá signál mozku, že potravinu přijal a to už znáte jako pocit sytosti. Jablečný ocet podobným způsobem - okyselením žaludku - navozuje pocit plnosti a snižuje chuť k jídlu. Samozřejmě ale jen dočasně.

Jablečný ocet ale může mít i pozitivní účinky na naše zdraví, nejen podporovat hubnutí. Tím, že okyseluje žaludek, podporuje lepší trávení potravy. A když tělo lépe tráví jídlo, dokáže snáze vstřebat živiny i důležité vitamíny či minerály. Lepší trávení a vstřebávání živin také vede k menší míře ukládání tuků v těle, a tedy i snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Okyselením žaludečního prostředí pomáhá jablečný ocet ničit viry a bakterie - v kyselém prostředí se jim přestává dařit. 

Maximálně dvakrát denně, hlavně naředit

Abyste pocítili maximální účinky jablečného octa a zároveň si nepřekyselili žaludek, stačí ho užívat dvakrát denně. Vždy jednu lžičku rozmíchejte ve sklenici vody. První dávku si dejte ráno nalačno asi půl hodinky před snídaní, druhou dávku před večeří.

Nikdy ale neužívejte více než dvě lžíce jablečného octa denně. Určitě neplatí, že čím více octa vypijete, tím rychleji budete hubnout. Naopak - můžete si tím překyselit žaludek a místo pozitivních účinků vám bude zle.

Jablečný ocet vždy nařeďte - rozmíchejte ho ve vodě. Koncentrovaný by vám mohl leptat zubní sklovinu, podráždit jícen nebo způsobit nevolnost rychlým okyselením žaludku.