Snídat nebo nesnídat? Věčné dilema rozseknete jedině sami

V novém roce, kdy se spousta lidí snaží zhubnout, je toto dilema ještě častější než jindy. Je ke zdravému hubnutí nutné snídat? A co je vhodné dávat si k snídani? Nebo snídani můžete vynechat, aniž by se to nějak odrazilo na vašich snahách zhubnout? Názory expertů se různí, a tak spousta lidí neví, co si s prvním denním jídlem vlastně počít. Přitom odpovědět si musíte umět hlavně vy sami.

Spousta lidí není zvyklých snídat. Odbudou se jen rychlou kávou, případně si kávu dávají až cestou do práce. Při započetí hubnutí jim hned lidé ze všech stran vnucují, že ráno je třeba snídat. A to ne jen nějakou rychlovku, ale poctivou, plnohodnotnou snídani, která jim dodá dostatek energie na celé dopoledne. Jenže kde na ni vzít čas? A co když na ni nemáte ani chuť a do jídla se násilím nutíte? Má to vůbec nějaký smysl?

Nepřemáhejte se

Spousta odborníků se shoduje, že snídaně není úplně nejdůležitější. A když zvyklí snídat nejste, je lepší velkou snídani zkrátka vynechat a dát si jen něco malého a rychlého, než se nutit do něčeho, co vám nesedí. Když jste zvyklí jen na rychlou kávu za pochodu, tak ji můžete nahradit třeba ovocným smoothie, které si můžete připravit například už večer před spaním. Ve vhodné nádobě (například v termohrnku) ho navíc můžete popíjet i za cesty do práce. Dodá vám jak energii, tak vitaminy a živiny.

Kvůli snídání nepřiberete

I když se říká, že snídaně je základ a jen díky ní můžete úspěšně hubnout, někteří lidé vám mohou tvrdit opak. Podle nich snídání způsobuje to, že tloustnete. Vycházejí z toho, že lidé, kteří snídají, do těla dostanou navíc určitý počet kalorií (v průměru jde o 260 kalorií denně), které nesnídající lidé nepřijmou. Jenže u toho už zapomínají dodat, že i nesnídající lidé do sebe často tyto kalorie dostanou i v méně vhodnou dobu - třeba večer při "luxování" ledničky.

Snídaní se nemusíte bát, při rozumně rozloženém jídelníčku rozhodně nebude důvodem, proč byste měli přibírat. Navíc si ji můžete naplánovat takovou, aby vám pomohla skvěle nastartovat váš den.