Tuk na nohou začněte hubnout už teď, do léta to perfektně zvládnete

Začátek nového roku je ta nejlepší doba, kdy můžete začít tvarovat své tělo do letního oblečení a do plavek. Ať už chcete vypadat lépe v šortkách nebo v sukni, je třeba zapracovat na vzhledu svých nohou a zbavit je přebytečného tuku. A právě díky tomu, že začnete už v lednu, můžete nohy tvarovat zdravě.

Jak se tvoří tuk na nohou?

Tělesný tuk je normální a tělo jeho určité množství k fungování potřebuje. Nechtějte tedy zhubnout úplně všechen tuk, poté by vaše tělo nefungovalo správně a za následek by takové hubnutí mělo spoustu zdravotních problémů. Muži mají mít průměrné zdravé množství tělesného tuku přibližně mezi 15 až 20 procenty, zatímco ženy 20 až 25 procenty - i zde ale záleží na věku. Tento tuk bývá po těle rozložen rovnoměrně, nicméně v určitých oblastech se ho může začít ukládat více. Za to v mnoha případech mohou geny, ale i životní styl.

Tuk na nohou může být složen z různých typů tukových buněk, jako jsou: 

• Podkožní tuk: nejčastější v oblasti stehen a umístěný přímo pod kůží.
• Intramuskulární tuk: tuk rozptýlený v samotném svalu, podobně jako mramorování viditelné v masu.

Jak se zbavit tuku na nohou

Aerobní cvičení 

Prvním krokem ke spalování celkového tělesného tuku je aerobní cvičení. Je doporučeno denně provést 150 minut aerobní aktivity, jako je chůze, běh, plavání, jízda na kole a další. Tento pohyb ale provádějte s mírnou intenzitou, nevrhněte se do něj hned naplno. Vaše srdeční frekvence se díky tomu zvýší jen mírně a maximalizuje se proces spalování kalorií. Pokud jste začátečníkem, je vhodné se nepřepínat, abyste nezatěžovali své klouby - zejména při běhu. Jízda na kole či plavání jsou také skvělé pro zpevnění vašich svalů. 

Snižte příjem kalorií

Cvičení je nejúčinnějším způsobem, jak vytvarovat svaly na nohou. Musíte ale také myslet na kalorický deficit, aby množství tuku postupně ubývalo. Prvním krokem je snížení příjmu kalorií, vaše tělo poté přirozeně využije přebytečný tuk jako svůj další zdroj energie.

Ujistěte se ale, že váš kalorický deficit není až příliš extrémní. Poraďte se s výživovým poradcem, kolik by právě vaše tělo mělo denně přijmout kalorií i jednotlivých živin, abyste hubli, ale zároveň aby tělo nestrádalo.