Nespíte, jste pořád unavení a rezignovaní? Vašemu tělu pravděpodobně chybí pohyb

Sice se říká, že můžete zhubnout i bez cvičení a stačí si jen hlídat velikost porcí, pravidelnost stravování a skladbu jídelníčku – tedy že vynecháte vše nezdravé a začnete jíst zdravě. Jenže to je dost nucená změna životního stylu a většina lidí se musí neustále hlídat, zakazovat si nezdravé dobroty a odolávat chuti na sladké, na chipsy či na uzeniny. A jakmile jednou neodolají, už se to s nimi veze dál a spadnou zase do starých kolejí pohodlnosti a nezdravého stravování. Je to slabou vůlí? Nikoliv, podle vědců totiž za vše může právě (ne)dostatek pohybu.

Pohyb vás "nakopne"

Kdo pravidelně cvičí, zvykne si na nějaký pohybový režim a namísto lenošení se snaží vést aktivní život, ten se k tomu většinou stravuje i zdravěji. A i když zpočátku je to cílené a hlídané, tak postupem času aktivně cvičící lidé přirozeně přejdou na zdravější stravu, která jejich tělu dodá přesně to, co potřebuje. Tělo si o to zkrátka řekne samo, aby mělo dost energie na cvičení, ale aby trávení nebylo zbytečně zatížené po těžkém obědě. Kdo je aktivní, ten má většinou víc energie a chuti něco dělat. Je také veselejší díky endorfinům vyplavovaným při cvičení, bývá i spokojený se svou postavou a dokáže lépe odbourávat stres.

Nedostatek pohybu škodí

Naopak ti, kdo necvičí vůbec, nejsou motivováni jíst jinak. Tělo si neřekne o potraviny, které mu dodají ty správné živiny, minerály či vitaminy. Když odpoledne místo lenošení na pohovce vyrazíte běhat, tak si pak hned určitě nedáte koláč, chipsy či čokoládu, protože tělo po vás bude požadovat něco jiného.

Podle vědců je navíc prokázáno i to, že kdo nemá téměř žádný pohyb, v noci hůř spí, ráno nemá tolik energie a je celkově lenivější a neochotnější dodělávat rozdělané úkoly či se pouštět do nějakých složitých. Proto je určitě lepší konečně se odhodlat a začít se hýbat.