Začíná čas šípků - jak a kdy je sbírat a s čím nám dokážou pomoci

Jak na sběr šípků?

Šipky vhodné pro sběr na čaje poznáte velmi snadno. Rudá barva doslova vybízí k utrhnutí a a jejich zralost poznáte velmi snadno. Právě barva je nejlepší indikátor, ale to nejdůležitější poznáte jen pohmatu. Šipky vhodné ke sběru musí být stále tvrdé a mezi prsty je snadno nerozmáčknete.

Ve většině literatury najdete jako vhodný termín ke sběru přelom září a října. Ale nejvíc bude záležet na místě, kde šípky dozrávají. Pokud je keř na slunném místě, sbíráme můžeme klidně o 14 dní dříve než ve stínu. Obecně se nám vyplatilo vždy počkat na tu nejstarší radu, a tou je, že sbíráme šípky až po prvním mrazíku. Když šípky projdou mrazem, zajistí jim to tu nejsladší chuť.

Jak sušit šípky?

U sušení platí, že ideál je ani moc, ani málo. Pokud máte doma sušičku, máte vyhráno, a nemusíte se o moc starat. Pokud ne, i pro vás bude sušení šípků snadné. K usušení šípků potřebujete teplotu, která nepřesáhne 80 °C, ale je dostatečná. Přibližně 60 °C je ideální. Pokud už vám začala topná sezóna, jednoduše rozprostřené šípky položte rovnou na topení. Za den až dva máte hotovo. Případně na to jděte stejně jako naše babičky a šípky rozložte na slunci.

Před samotným sušením je ale důležitá příprava, a tak jednotlivé šípky očistěte od květních lístků a vždy je omyjte. Na sušení už ale šípky musí být suché, takže z vody je utěrkou vždy pečlivě usušte. Stejně tak samotné sušení musí probíhat pouze v jedné vrstvě. Ještě ne zcela suché šípky mají tendenci plesnivět, a právě proto je jedna vrstva důležitá.

Opravdu dobře usušené šípky nasypte do uzavíratelné sklenice nebo můžete použít plátěný pytlík. Ten by měl zůstat na teplém, ale ne horkém místě. Vyhněte se tedy přímému slunci. Spíž bude ideální místo. Pytlík by měl nejlépe viset, tím zajistíme přístup vzduchu, který udrží šípky suché.

K čemu jsou šípky dobré?

Asi každý někdy slyšel o tom, že šípky jsou velmi dobrým zdrojem vitamínu C, který zejména v zimním období oceníme pro předcházení nemocím. Odedávna se šípky využívaly k potlačování příznaků nemocí, jako jsou kašel, nachlazení, chřipka a dýchací problémy, a také jako ochrana před infekcemi. Dnes už ale víme, že šípky obsahují i antioxidanty, které pomáhají účinně bojovat proti projevům stárnutí. Navíc vědci zjistili, že vitamín C podporuje tvorbu kolagenu, což je protein, který je zodpovědný za zajištění pružnosti pokožky.

Kombinace vitamínu C a antioxidantů byla předmětem řady vědeckých studií, které například odhalily, že má velmi dobré výsledky v boji proti artritidě. Šípky jsou ale i velmi dobrým zdrojem vlákniny, pektin v nich obsažený vám pomůže zajistit správné trávení.

V neposlední řadě pak šípky oceníte při hubnutí. Obsahují totiž tilirosid, který zrychluje metabolismus tuků v těle a pomáhá udržet hladinu cukru v těle, čímž zabrání ukládání tuků.

Pravidelné popíjení čaje vám zase pomůže zpevnit cévy, díky přítomnosti rutin. Úplně mimoděk vám pravidelný pitný režim pomůže s detoxikací organismu, prevencí zánětu ledvin a močových cest.