Ty nejlepší články rovnou do mailu

Kefír - dostupná superpotravina

Výživoví specialisti označili kefír jako jednu ze superpotravin. Tedy takovou potravinu, která obsahuje vynikající poměr většiny důležitých živin a její konzumace má tak pro naše tělo nesporné výhody. Co víc si přát, než takovou superpotravinu, která je i cenově dostupná. Kefír takový je.

V obchodě si u chladícího pultu rozhodně vzpomeňte, že před sebou máte vynikající prostředek, jak podpořit zdraví. 


Co to je?

Kefír je kvašený mléčný nápoj. Připravuje se působením kefírových zrn v mléce - tedy přímo kvašením. Kefírové zrno je kombinací bakterií a kvasinek s bílkovinami, tuky a cukry. Právě ony se rychle množí v mléku a metabulizují mléčný cukr na mléčnou kyselinu. Díky tomu má kefír onu nakyslou, lehce perlivou chuť a konzistenci podobnou řídkému jogurtu.

Pravý kefír se vyrábí právě z kefírových zrn a mléka. Pokud si ho vyrobíte doma, počítejte s tím, že v takovém kefíru bude až 10x více bakterií a bude tedy silněji působit než kefír z obchodu.

Čím je prospěšný?

Mikroorganismy, které kefír obsahuje, působí ve střevech a vytvářejí tam nepříznivé prostředí pro škodlivé látky. Díky tomu kefír podporuje imunitu a zvyšuje odolnost našeho těla vůči chorobám. Jeho působení také pomáhá regulovat krevní tlak a hladinu krevního cukru. Tím má příznivý vliv i na srdce a krevní oběh.

 Uspořádá imunitní systém a zvyšuje odolnost těla vůči nemocem.

Jeho působení v zažívací soustavě příznivě ovlivňuje samotné trávení a pomáhá léčit onemocnění střev nebo slinivky břišní. Obnovuje také rovnováhu střevní mikroflóry a stabilizuje žaludeční kyseliny. Navíc ho mohou konzumovat i lidé, kteří jinak trpí intolerancí laktózy - bakterie přeměňují mléčné cukry (na které jsou jinak lidé často alergičtí) na mléčnou kyselinu.

Říká se také, že tím, jak pozitivně kefír dokáže ovlivnit trávení a krevní oběh a očišťuje naše tělo od škodlivých látek, má vliv i na zdraví pokožky, vlasů, pomáhá léčit ekzémy, ale hlavně uvolňuje svalové napětí a tím se díky jeho konzumaci cítíme celkově lépe.

Jak často ho pít?

Ideální je pít kefír pravidelně - 2x týdně půl litru. Na začátek můžete klidně i menší dávky - tělo si nejspíš bude muset na přísun nových bakterií a jejich působení zvyknout a větší dávka by mu nemusela v případě, že jste citlivější, udělat dobře.

Kefír tedy nefunguje zázračně, po vypití jedné sklenice neočekávejte, že budete ihned zdravější. Pokud si jej ale dopřejete v občasných intervalech, pomůžete vašemu tělu být odolnější vůči nemocem.


Tyto články vás také zajímají:

Co vy na to?