Ty nejlepší články rovnou do mailu

Máte rádi bubble tea? Pak musíte vědět, co je to tapioka

Hit posledních let, bubble tea, je hodně populární zejména teď, v létě. Studený nápoj s přídavkem jakýchsi "perel" s příchutí nebo želé zná čím dál více lidí. Do originálu se přidávají tapiokové perly. Víte ale, co to vlastně ta tapioka je?

Začneme od základu. Znáte Maniok? Maniok je rostlina, jejíž kořeny se již po velmi dlouhou dobu používají k výrobě mnoha přípravků. Ať už v lékařství jako pomocník pro výrobu léků nebo právě v potravinářství nejčastěji jako škrob k zahuštění polévek a omáček či v podobě mouky pro bezlepkové pečivo. Z tapioky se také často připravuje výborný přírodní puding. Jelikož je tapioka známá a využívaná tisíce let, není důvod ji považovat za produkt reklamního průmyslu.

Tapioka neobsahuje nezdravé tuky, zato komplexní sacharidy důležité pro trávení ano. A právě na trávení má velmi příznivé účinky a je známá jako pomocník při potížích s trávením. Tuky obsahuje zejména ty zdravé - v podobě omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Díky obsahu komplexních sacharidů vás tapioka dokáže na dlouho zasytit.

Mimo sacharidů obsahuje tapioka také důležité minerály - vápník, draslík, hořčík, fosfor a železo. Kromě nich také kyselinu listovou a vitamín B.

Právě tapioka se do bubble tea přidává v podobě perel. Ty jsou připraveny přímo v podobě perel z tapiokového škrobu. Pak je stačí přidat do vroucí vody a za občasného míchání vařit až do chvíle, než zprůhlední. Právě takto připravené (a občas i dochucené) perly se přidávají jako základ do bubble tea. 

Když si budete kupovat bubble tea, dejte přednost tapiokovým perlám před ostatními přeslazenými perlami. I když samotný bubble tea je v základu voda a sladidlo, tapiokové perly vás aspoň pomohou zasytit.


Tyto články vás také zajímají:

Co vy na to?