Ty nejlepší články rovnou do mailu

Složení žvýkačky - je klasická lepší než žvýkačka pro děti?

Včera jsme se zaměřili na žvýkačky označené jako "pro děti". Zjistili jsme, že jedině, co na takové žvýkačce je opravdu pro děti, je její obal. V složení nebyly látky, které mají pro vývoj dítěte nějaký doložený přínos. Je na tom žvýkačka "pro dospělé" s mátovou příchutí alespoň lépe nebo je to jedno?

Rovnou můžeme odpovědět a poté se zaměřit na samotné složení žvýkačky. Klasické žvýkačky s příchutí máty a bez cukru jsou na tom ve formě dražé hodně podobně jako ty "pro děti". Možná i hůře. Jejich složení je totiž: Náhradní sladidla: sorbitol, maltitol, maltitolový sirup, manitol, aspartam, sůl aspartamu - acesulfamu, acesulfam K, Gumový základ (obsahuje sójový lecitin), Zvlhčovadlo glycerol, Aroma, Zahušťovadlo arabská guma, Leštící látka uhličitan vápenatý, Barvivo E171, Leštící látka karnaubský vosk, Antioxidant BHA

Co znamenají jednotlivé přísady, samozřejmě opět rozepíšeme:

  • Sorbitol (E420) - ve žvýkačkách se používá jako sladidlo zejména kvůli tomu, že je oproti cukru o polovinu méně sladší a bakterie ho pomaleji rozkládají. Oproti cukru tak nehrozí tolik kazivost zubů. Sorbitol ale podle dostupných informací není příliš vhodný pro malé děti nebo pro dospělé ve větších dávkách. Jeho konzumace totiž může způsobovat průjmová onemocnění, střevní potíže, nadýmaní nebo plynatost.
  • Maltitol (E965) - pokud ho konzumujete ve velkém množství, může dojít k nadměrné plynatosti, nadýmání nebo může mít projímavý efekt. Podle studií na laboratorních krysách byl sledován nárůst vzniku zhoubných i nezhoubných nádorů nadledvin a prsních žláz u samičích jedinců. Komise pro posuzování rizik JEFCA ale uvedla, že tento výskyt nádorů nesouvisel se stravou krys v průběhu studie, do budoucna doporučila provedení dalších studií.
  • Manitol (E421) - podobně jako v předchozích dvou případech, jeho nadměrná konzumace může způsobovat průjmová onemocnění, nevolnost, zvracení a nadýmaní. Smí se používat jako náhradní sladidlo, výjimkou je opět dětská výživa.
  • Aspartam (E951) - ve vysokých dávkách vykazoval aspartam neurotoxické účinky u hlodavců. Část aspartamu se v těle rozkládá na toxický methanol a dále i na aminokyselinu fenylalanin. Jedinci trpící vzácnou genetickou poruchou zvanou fenylketonurie se musí vyhýbat potravinám, které obsahují aspartam. Nezávislá organizace CSPI doporučuje vyhýbat se této látce z několika důvodů: Aspartam může ovlivňovat mozkové funkce a způsobovat změny chování, může vyvolat závratě, bolesti hlavy, záchvaty připomínající epilepsii a u žen také menstruačními problémy. Oficiálně je však aspartam povolenou látkou.
  • Acesulfam K (E950) - je 200x sladší než cukr a zvýrazňuje chuť ostatních sladidel. Nevstřebává se v organismu a je vylučován v moči. Jeho toxické účinky nebyly s jistotou prokázány, ale ani vyvráceny. Na základě řady studií se řada vědců klaní k názoru, že je látka v malých množstvích bezpečná. Faktem ale je, že pokud se látka zahřívá, unikají z ní toxické výpary.
  • Gumový základ - co si pod tímto obecným názvem představit? Směs z elastomerů, změkčovadel, tmelů a pryskyřice. Bez toho, abychom zabíhali do dalších detailů (přesná data o Orbit For Kids nemáme bohužel k dispozici), můžeme konstatovat, že při žvýkání se nám i tyto látky uvolňují do těla. Ve žvýkačkách označených jako "pro děti" to není zrovna nejlepší představa.
  • Glycerol - je ve žvýkačce, aby zachoval její vláčnost. Obecně je považován za bezpečnou látku, v těle funguje jako přímý zdroj energie.
  • Aroma - chybí nám podstatná informace o tom, zda je přírodní nebo umělé a co vlastně tím aromatem je.
  • Emulgátor sójový lecitin - nemá vyloženě negativní účinky, spíš naopak snižuje hladinu špatného cholesterolu, účastní se přeměny tuků na energii a zabraňuje ateroskleróze.
  • Arabská guma (E414) - v přírodě se vyskytuje v pryskyřici různých druhů akácií. Je jedním z nejstarších přírodních emulgátorů. V potravinách se používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor a emulgátor. Při běžných dávkách nejsou známy nežádoucí účinky, nicméně u citlivých jedinců může způsobit alergickou reakci.
  • Uhličitan vápenatý - ve žvýkačkách se obvykle používá jako plnidlo. V medicíně se užívá proti průjmům, při nadměrné konzumaci však může způsobit např. nadýmání a zácpu.
  • Oxid titaničitý (E171) - při malých dávkách není podle studií škodlivý. Při vysoké vzdušné koncentraci ale může poškozovat plíce. Zároveň může mít podíl na zvýšeném riziku vzniku nádorů při vdechování. To potvrdily studie na zvířatech. Citlivým osobám může způsobit podráždění pokožky.
  • Karnaubský vosk (E903) - zdraví údajně neškodná látka, která se v potravinářství využívá k dodání vysokého lesku např. ovoci nebo právě žvýkačkám
  • BHA (E320) - kontroverzní látka, která v potravinách zabraňuje žluknutí tuků. Na jedné straně se podle studií potvrdili protirakovinotvorné účinky, u jiných studií zase vyplynulo, že BHA může vznik rakoviny podporovat. Ve světovém měřítku je zajímavé zjištění, že v EU je tato látka povolena, v Japonsku zakázána, v USA povolena, ale v Kalifornii považivána za karcinogen.

Schválně si přečtěte seznam všech látek, které jedna malá žvýkačka obsahuje. Tyto látky se totiž ve větší nebo menší míře uvolňují při žvýkání a putují naším tělem. Je proto k zamyšlení, nakolik chceme, aby se tak dělo. U všech látek je sice uvedeno, že v malých množstvích jsou pro zdraví neškodné. Velká část z nich ale způsobuje nějaké zdravotní obtíže, pokud jsou konzumovány ve větších množstvích a navíc třeba vliv umělých sladidel na naše zdraví je přinejmenším diskutabilní. Jedna žvýkačka tak sice nemusí uškodit, podle našeho názoru je ale lepší takto chemickému koktejlu se vyhýbat. 

Mimochodem, víte, co pomáhá na svěží dech místo žvýkačky? Zkuste rozžvýkat list máty. Jako prevenci zápachu z úst pak doporučujeme jíst pravidelně a omezit aromatické potraviny jako třeba cibule a česnek. Za zápachem z úst může být také nadměrná konzumace bílkovin v kombinaci s aktivitou bakterií, které pomáhají v ústech rozkládat jídlo a produkují při tom síru.

Žvýkačka pak na krátkou dobu osvěží dech a žvýkání může odstraňovat část zbytků jídla z dutiny ústní. Tím může zlepšit i dech (v ústech je méně zbytků jídla, které by se mohly rozkládat). Podobný efekt ale má i vypláchnutí úst vodou a vyčištění zubů.


Tyto články vás také zajímají:

Co vy na to?