Ty nejlepší články rovnou do mailu

Kam s čím správně v lednici?

Doba léta přeje našim lednicím, alespoň v tom smyslu, že se plní potravinami, které v zimním období už tak běžné nejsou. Samozřejmě máme v podstatě stejné možnosti nákupu v zimě i v létě, ale přece jen, když procházíme v letním parnu kolem stánku s čerstvým ovocem, málokdo odolá a nekoupí si něco dobrého. Pojďme se podívat jak správně takové potraviny skladovat, abychom si je co nejčerstvější mohli vychutnat o to déle.

Spousta moderních lednic má vymoženosti typu super cooler zone a podobné marketingové názvy, ale u všech lednic najdeme společné prvky a návody, kam správně které jídlo umístnit.

Obecná pravidla platí pro všechny stejně. To nejzásadnější je, že do lednice patří vždy pouze vychladlé jídlo. Nejenže tím snížíme spotřebu lednice, která musí vyvinout zbytečně velkou energii na nárazové ochlazení vnitřního prostoru, ale především tím předejdeme možnosti růstu různých mikroorganizmů. Obvzlášť pokud zahřejeme teplou potravinou blízko umístěné mléčné výrobky, vytvoříme ideální podmínky pro růst hub, plísní a bakterií, které nám můžou zdravotně uškodit. Mezi spíš praktické rady patří to, že veškeré aromatické potraviny bychom měli držet uzavřené. V malém prostoru lednice se aroma rychle šíří a jiné potraviny můžou snadno tuto vůni "nasát".

Velmi podstatné je pak uchování masa odděleně od mléčných výrobků. Mléko totiž skoro nikdy nevystavujeme před konzumací dlouhodobě vysokým teplotám a to je jediný způsob jak se zaručeně zbavit choroboplodných zárodků. Takový jogurt je pak rájem pro bakterie, které se na mase běžně vyskytují.

Pojďme se ale podívat na to, jak v lednici udržet pořádek a zároveň využít toho, že se v různých výškách vyskytuje jiné vlhkost a teplota.

Nejníže bychom měli uchovávat zeleninu a ovoce, nejnižší teplota a zároveň větší vlhkost jim vyhovuje nejvíc.

Druhým stupněm odspodu by mělo být maso a ryby, které taky potřebuje chlad, ale zároveň využujeme toho, že pokud z masa vyteče nějaká šťáva, znečistí pouze menší část lednice.

Prostřední část by měla být určená uzeninám, jako je šunka a různé salámy.

Úplně nahoře je pak místo pro hotové pokrmy a mléčné výrobky. Teplejší místo jim nevadí a navíc nahoře bývá nejvíc místa. Ve dveřích je místo pro vejce, případně dochucovadla nebo nápoje.

Do lednice rozhodně nepatří česnek, cibule, nebo brambory. Těm raději najděte místo v nějakém chladnějším, tmavém koutě. Stejně tak bychom neměli skladovat v lednici konzervy. Je to zbytečné, když vydrží i pokojovou teplotu a uchovávat je v lednici je nejenom neekonomické, ale i neekolgické.

Mohlo by Vás zajímat:

 

Co vy na to?