Nevycházíte s penězi? Zkuste obálkovou metodu

Obálková metoda je snadná a zvládne ji i dítě. Ostatně dost rodičů takto děti učí hospodařit s penězi. V pokladničce si šetří na jednu konkrétní věc, málokdy dětem dáváme za příklad, že mají spořit na víc věcí - víme, že by to nefungovalo.

V dospělosti výdajů máme víc a tak i těch pokladniček musíme vytvořit víc. Je jedno jestli to bude skutečná obálka, list v sešitu, nebo třeba soubor v počítači. Pro začátečníka ale bude nejlepší opravdová obálka, která nám umožní vidět na vlastní oči, jak se úspory zmenšují. V takové metodě ale přijde hned několik nástrah.

Problémy moderní doby

Největším problémem bude kupodivu dnešní moderní doba. Už na začátku se totiž vaše peníze většinou rozdělí na dvě samostatné hromádky a vy ztrácíte přehled. První hromádka je váš bankovní účet a druhá hotovost. Jídlo tedy jednou zaplatíte z peněženky, jindy zase kartou. Vyřešit to musíme tak, že uděláme obálky dvě. Jídlo - hotovost a jídlo - banka. Na hotovostní použijeme skutečnou obálku a na tu bankovní zase sešit. Zásada je pravidelně zapisovat do obou za co jsme peníze utratili. V té a papírové to snad není ani třeba, tam zase pro změnu musíme sledovat zůstatek, ať na konci měsíce nejsme o vodě a chlebu.

Dejte pozor na zbytek

Špatnou radou je takzvaně neuzavřít měsíc. Před výplatou, kdy do obálek budeme dávat další peníze, musíme jejich obsah vyprázdnit. Cílem má být peníze ušetřit dlouhodobě a ne jen na příští měsíc. Pokud totiž peníze v obálce necháte, příští měsíc se o to víc rozšoupnete. Proto na konci měsíce obálku vyprázdněte a přendejte do jiné. Nazvěte ji třeba úspory, nebo jich vytvořte víc. Dovolená, rezerva, na radosti, to vše jsou obálky, kde se peníze určitě budou hodit.

Zvolte pokladníka

I když je to kruté, zvolte si pokladníka. V rodinách bývají peníze nejčastějším důvodem k hádkám a tak se tomu vyhněte. Pokladník nemá být někdo kdo má neomezený přístup k penězům a rozhoduje kdo kolik dostane. Jde spíš o někoho, kdo bude zodpovědný za to, že vše zapíše a bude mít přehled. Na konci měsíci se tak alespoň vyhnete hádkám o tom kdo víc utrácí a že za vaši situaci může ten druhý.

Dbejte na důslednost

Poslední radou je samozřejmě důslednost. Tohle všechno děláme proto, abychom našli kudy nám peníze "odkapávají". Pokud nezachytíte všechno, nenajdete správnou příčinu problému. Je nám jasné, že to půjde těžko, ale i to se dá řešit. Vytvořte si obálku s názvem na cokoliv a tam můžete být trošku volnější. Vždy ale jen v rámci peněz, které do obálky přidělíte na začátek. Sami uvidíte, že časem vám začne být líto, že peníze mizí a vy nevíte kam, tak tuto obálku ani nebudete potřebovat.