Recept: vepřová kýta na paprice

Co budeme potřebovat?

  • 300g vepřové kýty
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sladké papriky
  • voda
  • sůl
  • bílý jogurt

Jak na to?

Vepřová kýta je z prasátka jedno z nejdietnějších mas, protože neobsahuje skoro žádné tukové části. Pokud ale nějaké na mase máte, můžete je samozřejmě dodatečně odstranit. Maso pak nakrájejte na kostičky přibližně stejné velikosti.

Cibuli nakrájejte na drobno a vložte do hrnce, kde jsme nechali rozehřát olej. Nechte ji zpěnit. Vložte maso a míchejte tak aby se hezky zatáhlo ze všech stran. Nyní je čas přidat papriku, kterou krátce také orestujte. Zalijeme horkou vodou tak, aby maso bylo ponořené, dosolíme a přikryté necháme dusit. Jakmile se voda vypaří a cibule zcela rozvaří, máme hotovou omáčku, kterou můžeme dochutit kořením, které máme rádi. Majoránka, kurkuma, italské bylinky, fantazii se zde skutečně meze nekladou.

V úplném závěru ještě vmícháme trochu bílého jogurtu, podle chuti. A necháme jen krátce provařit. Omáčka bude řidší, protože jsme nepřidali žádnou mouku, ale i to se změnit. Pokud chcete, mouku rozmíchejte v jogurtu a omáčku tak zahustíte.