Recept: trhaná hovězí líčka ideální na hamburger

Takto jemné maso jsme ještě neměli. Hovězí líčka se ná doslova rozplývala na jazyku, a to jsme s jejich přípravou netrávili nijak dlouhou dobu. Když jsme je pak na konci natrhali a použili do hamburgeru, to bylo teprve něco!

Co potřebujeme?

  • 1 kg hovězích líček
  • 4 velké mrkve
  • 3 velké kořeny petržele
  • 1 velkou cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • celer (my jsme použili polovinu poměrně velké bulvy)
  • 0,5l hovězího vývaru na podlití
  • 0,2l červeného suchého vína
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • rozmarýn
  • tymián
  • majoránka
  • zázvor
  • nové koření
  • bobkový list
  • papiňák

Jak na přípravu?

Hovězí líčka očistíme a nakrájíme na cca 1 cm tlusté plátky. Osolíme a opepříme. Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Mrkev, petržel a celer nakrájíme na kolečka (resp. celer na podobě velké kousky).

V papiňáku rozpálíme olej a na něm osmahneme plátky hovězích líček z obou stran, aby se zatáhly. Odložíme si je bokem. Na tom samém oleji pak orestujeme cibulku, přidáme zeleninu a restujeme cca 3 minuty. Podlijeme vývarem, okořeníme dle chuti kořením (rozmarýn, tymián, majoránku, pár kuliček nového koření, tři bobkové listy a špetku zázvoru), prolisujeme česnek, zalijeme vínem a vše pořádně promícháme. Plátky líček vložíme zpět do papiňáku a vaříme pod tlakem cca 40 minut.

Máme hotovo! Líčka můžeme vyjmout a vidličkou snadno natrháme. Můžeme použít jako maso do hamburgerů. My jsme si k tomu upekli i domácí hamburgerové bulky (kliknutím se otevře recept).

Druhou variantou je dát si líčka s omáčkou a bramborovou kaší. Každopádně maso se rozplývá na jazyku.