Ty nejlepší články rovnou do mailu

Nejlepší zapečená brokolice s brambory

Toto jídlo je zdravím doslova nabité. Brokolice vyniká obsahem hořčíku, železa, ale i vitamínu C. V kombinaci s bramborem a nivou vznikne vynikající dietní oběd.

 

 

 

 

Co budeme potřebovat?

  • 3 větší brambory
  • 1 brokolice
  • 2 vejce
  • cca 2 dcl mléka
  • cca 150 g sýru niva
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

Na předvaření brokolice je nejlepší použít páru, ideálně parní hrnec. Nemáte-li jej, stačí vařit v páře v klasickém hrnci a samozřejmě i klasické vaření ve vodě je možné. Brambory s brokolicí předvaříme, obojí ale musí zůstat tvrdé. Bramborám bude stačit cca 10 - 15 minut a brokolici bohatě stačí minut 5. Mezitím si připravíme směs mléka, sýru niva, který nastrouháme na hrubší straně struhadla, vejcí a rozetřeného česneku. Vše stačí prostě smíchat v misce.

Po vychladnutí brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Čím budou tenčí, tím lépe do sebe dostanou mléko, takže doporučujeme si práci neulehčovat. Brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky a ty nakrájíme na asi půl centimetrů tenké plátky. Bude se nám rozpadat po rukama, ale to vůbec nevadí, i drť můžeme použít.

Nyní už jen zbývá pokládat prambory do zapékací misky vymazané trochou oleje. Vždy položíme vrstvu brambor, poslíme, opepříme, lžicí zalejeme směsí z mléka a nivy a posypeme brokolicí, tak aby vytvořila rovnoměrnou vrstvu. Tak pokračujeme, až dokud nám zůstávají suroviny. Na vrch poklademe plátky brambor a zalejeme zbytkem směsi s snivou.

Pečeme v troubě vyhřáté na cca 190 stupňů asi hodinu, dokud nejsou brambory měkké a nahoře se nevytvoří krásně hnědá kůrčička.

Pak už si jen pochutnáme. Dobrou chuť!


Tyto recepty také musíte vyzkoušet:

Co vy na to?