Už jste slyšeli o cvičení s názvem „BOSU“?

Už jste viděli zvláštně poskakující lidi na ještě zvláštnějším „polovičním“ balónu? Je to cvičební pomůcka, která se nazývá BOSU. A ačkoliv cvičení nevypadá moc dobře, toto fitness zařízení je nejenom zábavným, ale hlavně účinným doplňkem k mnoha druhům tréninkům.

K čemu je BOSU dobré?

Tak si to upřesníme. Pomůcka na cvičení BOSU je balanční podložka, která svým vzhledem připomíná rozpůlený velký míč. Díky jeho možnosti nafukování kopule dle potřeby, kterou vyžadují tréninkové lekce, umožňuje dokonale se přizpůsobit tvarům vašeho těla. Při cvičení na tomto „míči“ musíte být opatrní, pokud nezvládnete jednoduché variace cvičení na jedničku, do těch těžších se ještě nepouštějte.

Výhody cvičení s bosu

  • Při cvičení na BOSU posilujete všechny tělesné partie dohromady.
  • Cvičení je dobré pro zdraví vašeho srdce.
  • Vaše koordinace a držení těla bude postupně lepší a lepší.
  • Při cvičení shazujete přebytečná kila
  • Zpevňuje šlachy a svaly
  • Vaše bolesti zad a šíje zmizí, BOSU je skvělým pomocníkem pro odbourání bolesti

Jak na BOSU cvičit?

Na BOSU cvičíte podobným způsobem, jako na fitballu, overballu nebo velkém gymnastickém míči. Po jeho otočení na rovnou podložku jej můžete využít pro step aerobic nebo jako mini trampolínu. Cvičení je pomalé - nejlepší je, když na vás dohlíží trenér nebo fyzioterapeut, aby došlo k přesné koordinaci svalů a svalových řetězců.

Kdy BOSU používat?

BOSU můžete využívat jak k rehabilitaci, józe, pilates, tak i k tréninkovému či kardiovaskulárnímu cvičení, dokonce s BOSU můžete i meditovat. Je dokonalým pomocníkem při posilování břišních a zádových svalů, které jsou základem pro správné držení těla. Cvičit můžete vestoje, vsedě, vkleče, vleže. BOSU nabízí přes dva a půl tisíce různých cviků.

Líbí se vám ta představa cvičení s BOSU, ale nechcete chodit nikam do fitness centra? Nevadí, BOSU je totiž volně dostupné, seženete jej online na internetu, kde najdete i spoustu rad a ukázek, jak správně na BOSU cvičit. Hodně štěstí!