Recept: Obrácený koláč s polentou a pomeranči

I bez mouky se dá upéct vynikající dezert. Sladký a přitom osvěžující. Takový, který vám ulahodí, ale nezaplácne vás. Obrácený dort nebo-li tarte tatin s polentou a pomeranči. Tady je náš vyzkoušený recept.

Co potřebujeme

Celkem 5 pomerančů (z toho jeden bio, chemicky neošetřený - využijeme z něj i kůru)

Na těsto

  • 240 g mandlí
  • 200 g másla na těsto
  • 120 g polenty
  • 50 g cukru krystal na těsto
  • 3 vejce
  • 1 lžička prášku na pečení
  • špetka soli
  • kůru z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče

Na karamel:

  • štávu z jednoho pomeranče
  • 25 g másla
  • 90 g cukru krystal
  • 2 lžíce horké vody

Jak na přípravu

Začneme u těsta. Mandle si nameleme na jemno a dáme na chvíli stranou. Budou jako základ těsta místo mouky, proto je potřeba je namlít opravdu na jemno.

Rozdělíme si žloutky od bílků - bílky si připravíme rovnou do vychlazené mísy a z nich později budeme šlehat sníh. Žloutky hned vyšleháme spolu s cukrem do pěny. Šleháme, až se cukr alespoň trochu rozpustí.

V kastrůlku si rozehřejeme máslo a to postupně při šlehání přimícháváme k žloutkům. Poté vmícháme namleté mandle a nakonec polentu s práškem na pečení. Vznikne nám poměrně hutná směs, a proto je potřeba vyšlehat z bílků a špetky soli sníh a opatrně ho vmíchat do těsta, aby se zjemnilo.

Z chemicky neošetřeného pomeranče si nastrouháme vrhní část kůry a přimícháme ji do těsta.

Formu na koláč si vymažeme máslem (případně vyložíme pečícím papírem).

Ze čtyř pomerančů okrájíme kůru včetně "bílé" vnitřní slupky - měly by nám zůstat okrájené až na dužinu. Poté je nakrájíme asi na centimetr silné plátky. Ze zbylého pomeranče vymačkáme šťávu a dáme ji na chvíli stranou.

Rozehřejeme si pánvičku, na ni vsypeme cukr a za neustálého míchání necháme vzniknout karamel. Poté opatrně přilijeme a vmícháme horkou vodu, přidáme máslo a pomerančovou šťávu. Necháme chvíli probublat, aby karamel lehce zhoustl a poté vlijeme a rychle rovnoměrně rozprostřeme do dortové formy.

Na karamel klademe po celé ploše plátky pomerančů a teprve na ně rovnoměrně rozorostřeme těsto.

Pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů cca 45 minut.

Koláč po vyjmutí z trouby obrátíme, vyklopíme na talíř a necháme vychladnout.

Dobrou chuť!