Tyto diety budou populární letos - v roce 2019

Proteiny budou všude

V uplynulém roce jsme viděli rozmach potravin, u kterých výrobci nadšeně propagují vysoký obsah proteinu. Od klasických proteinových tyčinek až po jogurty a pudinky.

Měli byste si přečíst: Jsou proteinové verze potravin opravdu zdravější?

Tento trend bude pokračovat i v roce 2019, potenciál "proteinových" verzí potravin ještě není zdaleka vyčerpán. Uvidíme různé proteinové náhrady klasických těstovin, objeví se více sušenek a sladkých pomazánek, ale i mléčných výrobků se zvýšeným obsahem proteinu.

Dokud mají proteinové verze potravin pozitivní jméno, budou je výrobci poctivě propagovat, a tedy o nich i více uslyšíme. Očekáváme také větší propagaci na proteinech založených diet.

Ketodieta pořád pofrčí

S proteiny je také spjatá Ketodieta (nebo chcete-li Ketonová dieta). Ta se zejména v letech 2017-2018 masově šířila prostřednictvím sociálních sítí a mnoho výrobců potravin i nutričních poradců si díky ní slušně vydělalo.

Měli byste vědět: Ketodieta - hubnete rychleji, ale s rizikem

Síla sociálních sítí je veliká, nicméně než se do této diety pustíte, přečtěte si více o vyvážené stravě. Ketodieta může krátkodobě způsobit, že se zbavíte nějakého toho kila, ale za cenu rozhozeného organismu i trávení.

Co se doma uvaří, bude in

Tento dietní trend je tu snad od počátku. V posledních letech ale zesílil společně s tím, jak snadno dostupné jsou informace o jednotlivých potravinách, stejně jako hned na internetu najdete obrovské množství dietních receptů.

Doma připravovaná jídla mají větší a větší jméno také díky krabičkovým dietám. Lidé objevují kouzlo jednoduchosti toho, když si doma nachystají jídlo a díky tomu pak snadno mají kontrolu nad tím, kolik čeho jedí a zároveň získají jistotu, že v jídle je jen to, z čeho ho sami připravili.

Superpotraviny (ještě) nejsou za zenitem

V minulých letech se také objevil nový název v dietním světě. Jako superpotraviny začaly být označovány ty potraviny, které mají vyváženou kombinaci živin a obsahují navíc větší množství jednoho nebo více vitamínů, minerálů nebo antioxidantů.

Z klasických zdravých borůvek, moruší nebo ostružin se tak skoro přes noc staly hvězdy mezi potravinami - najednou jsou super! Podobné objevy potravin, které jsou zdravé a jen se o nich doteď nemluvilo tolik jako o ostatních, budou i letos. První hvězdou může být řapíkatý celer, který teď hojně propagují světové celebrity pro jeho blahodárné účinky.

Který dietní trend sledujete vy? Napište nám na facebooku.