I ve vyšším věku budete vitální. Jen nesmíte rezignovat na stravu

Správně zvolená strava je důležitou podmínkou pro kvalitní život a optimální zdravotní stav. S přibývajícím věkem je stále více důležité to, jak se stravujeme. Strava pro seniory neplní jen funkci zasycení, ale je i důležitou prevencí před vznikem různých onemocnění. Senioři ale často na stravu rezignují, ať už z finančních důvodů nebo jen z pohodlnosti a tělu nedodávají tolik potřebné živiny.

Za vitalitou seniorů stojí strava

Obecně není žádné velké pevné pravidlo pro to, jak by měli starší lidé jíst. Hodně záleží na věku, pohlaví, aktivitě a stravovacích návycích, prodělaných chorobách i aktuálním zdravotním stavu. Ovlivňovat stravovací návyky seniorů ale může i například finanční situace, soběstačnost nebo prostředí, ve kterém senior žije. 

Upravit si tak konkrétní jídelníček musí každý senior zvlášť – nejlépe se svým praktickým lékařem. Pravidla zdravé a vyvážené stravy totiž platí stejná, napříč všemi věkovými kategoriemi. Ovšem pozor – u seniorů je třeba hlavně předejít tomu, aby trpěli podvýživou. Což se bohužel dost často stává. 

Čtěte také: Senioři trpí podvýživou. Jak jí předcházet?

Malnutrice – jak předejít podvýživě u seniorů

Častým problém ve stravování seniorů je, že jedí málo a nepřijímají tak dostatek vitamínů, minerálů a vlákniny. Vliv na to může mít snížená pohyblivost staršího člověka, úsporné opatření po finanční stránce, ale i nechutenství. U seniorů tak velmi často případy podvýživy vidíme. To má ovšem za následek větší riziko vzniku závažných onemocnění nebo i ohrožení na životě – tělo totiž nepřijímá dostatečné množství živin. Senior se tak musí naučit stravovat hlavně pravidelně, i když po menších porcích a chuť k jídlu v něm zase musíme probudit. V případě, že pevnou stravu nechce starší člověk konzumovat, mohou pomoci speciální výživové nápoje. 

Čtěte také: Jsou vitamíny v tabletách tak prospěšné, jak si myslíte?

Režim ve stravování je základ

Každý senior je raději doma, pokud to jeho zdravotní stav dovolí, než v nějakém zařízení nebo domově pro seniory. Ovšem tam mají alespoň starší lidé řád a pravidelný stravovací režim sestavený podle jejich potřeb. I senior, který žije v domácím prostředí by měl stejný režim dodržovat a mít tak na stole každý den ve stejnou dobu plnohodnotné jídlo. Velmi pozitivně se to projeví na jeho fyzickém i psychickém stavu. Důležité je jíst každý den pětkrát a dopřát si stravu pestrou - na ovoce a zeleninu, luštěniny nebo maso určitě nezapomínejte. Do toho je samozřejmě potřeba dodržovat i pitný režim, jeho nedodržování může tělu zavařit stejně jako nedostatečná strava. 

 

Ani starší člověk by se neměl zanedbávat. Proto i vy vyšším věku jezte a pijte kvalitně a pravidelně. Předejdete tak zbytečným zdravotním problémům a budete se cítit mnohem lépe.

Čtěte také: I ve vyšším věku si můžete zachovat mládí, vitalitu i krásu