Chodit do posilovny i ve vyšším věku? Dobrý nápad, pohyb je potřeba

Proč se vyplatí žít stále aktivně

S věkem přichází problémy způsobené opotřebováním těla nebo špatnými stravovacími návyky. Pokud jste se nikdy moc nehýbali a jedli nezdravě, na vašem zdraví se to projeví pravděpodobně rychleji a různé problémy i bolesti se projeví rychleji. To ovšem neznamená, že s tím už nemůžete nic udělat. Klidně i v důchodovém věku můžete začít se cvičením a fyzickými aktivitami, samozřejmě v rámci vaše zdravotního stavu a nejlépe po poradě s lékařem či fyzioterapeutem. Každopádně svému tělu tím dáte novou šanci ještě dobře fungovat. Každý pohyb se totiž počítá a uděláte tak sami sobě obrovskou službu i do dalších let.

 

Jak ve vyšším věku začít s pohybem

Stářím náš život rozhodně nekončí. I v jeho průběhu se dá snadno začít žít aktivně a užívat si všechny aktivity naplno se svými nejbližšími. Benefity z pojhybu a dostatečně zdravé stravy pak bude těžit celé vaše tělo – kosti, mozek, zlepšíte svou koordinaci, zrychlíte metabolismus, snížíte rizika kardiovaskulárního onemocnění, Alzheimerovy choroby, cukrovky, obezity nebo i rakoviny.

Ve vyšším věku začněte s pohybem pomaleji, než jste byli zvyklí v mládí - stačí začít třeba s chůzí a delšími procházkami, prací na zahrádce nebo zkusit chodit po schodech místo používání výtahu. Kdykoliv ucítíte, že už nemůžete nebo že se na to necítíte, přestaňte s činností, na chvíli se posaďte a odpočiňte si. Všechno začněte dělat jen ve svém tempu – třeba i jen pomalu a klidně.

 

Velkým hitem u seniorů se stala v posledních letech severská chůze – nordic walking, tedy chůze s holemi. Výhodou je, že s hůlkami se vám půjde opravdu lehce. Díky nim se vám kroky budou dělat snáze a hůlky budou oporou i pro vaše tělo. K tomu navíc strávíte aktivní čas venku na čerstvém vzduchu a v přírodě.

Čtěte také: Nordic walking je skvělý nejen pro svaly

Vyrazte i do posilovny, sklidíte obdiv a najdete nové kamarády

Pokud se cítíte dobře a nevadí vám být mezi lidmi, zajděte si zacvičit do posilovny. Posilovny totiž rozhodně nejsou jen pro mládež, nabízí širokou škálu možností i seniorům. Vyzkoušet můžete cokoliv - pokud máte rádi skupinová cvičení, sedne vám hodina jógy, pilates nebo zkuste Zumbu Gold, která je speciálně přizpůsobená pro lidi ve zralém věku.

Pokud preferujete cvičení samostatně, vrhněte se na klasické posilování. V posilovně si domluvte hodiny s trenérem a ideálně vyberte takového, který s tréninkem seniorů má zkušenosti. S ohledem na váš zdravotní stav a fyzické schopnosti vám pak navrhne tréninkový plán. Během tréninkových hodin vám bude pak radit, jak správně provádět cviky, abyste minimalizovali riziko zranění a nepřetěžovali klouby. Ideální je pak i takový trenér, který vám jako seniorovi dokáže přichystat jídelníček odpovídající nejen pohybu, ale i vašemu věku a potřebám.

Čtěte také: Na co si dát pozor při výběru posilovny

A pokud jste přesvědčeni, že v posilovně byste jako senior mezi mladými sklidili posměch a cítili se trapně, jste na omylu. Kdykoliv se starší člověk objeví ve fitness klubu a aktivně cvičí, pro všechny je spíš zdrojem inspirace. Právě v posilovně najdete totiž lidi, kteří se sebou chtějí něco dělat, a proto vás naopak budou podporovat.

Při cvičení nebo aktivním pohybu také nezapomínejte na pitný režim. Senioři, stejně jako děti, nepociťují žízeň tak dobře, jako dospělí lidé. Proto si nastavte systém připomínek, abyste sáhli po sklenici s vodou častěji.

Čtěte také: I ve vyšším věku budete vitální, jen nesmíte rezignovat na stravu