Nordic walking je skvělý nejen pro svaly

 

Co je nordic walking

Domovem nordic walking, známého pod názvem severská chůze, je Finsko. Vzniknul jako letní trénink tamních běžkařů. Jedná se o dynamickou chůzi se speciálními sportovními holemi. Zároveň patří mezi sporty. Díky možnostem volby intenzity, tempa a terénu je vhodný i pro jedince s nízkou fyzickou kondicí.

Nordic walking není obyčejná chůze 

Není pochyb o blahodárném vlivu svižné chůze na naše zdraví. Nordic walking je však mnohem více než obyčejná chůze. Na rozdíl od ní se při jeho provozování zapojuje do činnosti zhruba 90 % všech svalů. Nordic walking je výborný pro rovnoměrné posilování všech svalů v těle.  Velkou výhodou je subjektivní pocit snížené námahy a únavy, což však neznamená, že nás druhý den nemohou bolet svaly.

Proč se rozhodnout pro nordic walking

Nordic walking nám nabízí nejen možnost důkladně a současně rovnoměrně procvičit téměř všechny svaly těla. Představuje pro nás, podobně jako chůze a běh, přirozený pohyb. Jeho pravidelné provozování zlepšuje celkovou pružnost svalů a zvyšuje silové vytrvalostní schopnosti. Je také efektivním tréninkem srdce i plic.  

Díky jeho schopnosti zrychlit metabolismus, je používán i jako osvědčený prostředek pro hubnutí. Je šetrný vůči svalům i kloubům, mohou ho cvičit obézní jedinci s mizernou fyzickou kondicí i vrcholoví sportovci. Nordic walking umí také zatočit se stresem a dodat nám dobrou náladu.

Jedná se o zábavný a nenáročný sport, co se týče na vybavení i provozování – můžeme si jej užít celoročně. Stačí nám speciální hole, pohodlné oblečení i obuv a můžeme vyrazit.  

Klíčová je správná technika

Chceme-li využívat výhod nordic walking, je nezbytné ho provádět správnou technikou.  Nutné je dodržovat správné držení těla.  Hole nám slouží k odrazu, ne k tomu, abychom se o ně opírali. Specifický je i způsob chůze a práce s holemi.  Technika nordic walking je snadná, je však třeba se ji nejprve naučit pod vedením instruktora. Jedině tak se můžeme vyhnout chybám a plně si užívat všech výhod, které nám tento krásný sport nabízí. 

 

Dejte si na záda batoh a vyrazte s holemi pro nordic walking do přírody!