TRX je právem oblíbené, snadno si díky němu zacvičíte i doma

Co je TRX a jak se používá

Zkratka TRX vznikla z anglického Total Resistance eXercises, tedy komplexní cviky s využitím odporu. A právě odpor v podobě váhy vlastního těla TRX plně využívá k zapojení svalů. Samotné TRX se skládá ze dvou nastavitelných popruhů spojených na jednom konci a obvykle s úchopy na druhých koncích. Za úchopy TRX obvykle držíte nebo v nich máte uchycené nohy a různými přítahy, tlaky, rozpažováním, kliky a dalšími pohyby zapojujete různé svalové partie.

Snadno se dá přepravit a zavěsit tam kam chcete, klidně i na dveře. TRX tak není problém přibalit s sebou třeba i na dovolenou.

Čtěte také: Díky TRX cvičíte tělesné jádro. Co to vlastně je?

TRX je pro všechny úrovně sportovců

Nezáleží na tom, zda jste olympijský sportovec nebo pouhý fitness začátečník. TRX trénink je vhodný pro všechny druhy sportovců i nesportovců. Každý pracuje pouze se svým vlastním tělem, každá změna polohy má jistou zátěž, kterou si sami regulujete. Proto je tato technika cvičení tolik oblíbená a má za sebou obdivuhodné výsledky.

 

Všestrannost je obrovskou výhodou

TRX cvičení zlepšuje svalovou zdatnost, ale také kardiovaskulární vytrvalost. U cviků s vlastní váhou se totiž váš tep obvykle pohybuje v hodnotách, kdy tělo spaluje tuky. Změnou rychlosti, kterou cvik provádíte, navíc můžete zvýšit zátěž, a tedy i výkon.

Cvičení TRX je natolik všestranné, že díky němu můžete dosáhnout jakéhokoliv cíle, který si dáte – můžete díky němu nabrat svalovou hmotu, zhubnout nebo si zlepšit kondičku. Jedinou zásadou je, stejně jako u ostatních cvičení, pravidelnost.

Čtěte také: Jak si pořádně zacvičit doma s jednoruční činkou

Jen malé riziko zranění a velké množství zábavy

Vzhledem k povaze celého principu TRX zavěšení, je jeho dopad na tělo velmi šetrný – klouby nejsou pod tak velkým tlakem jako při posilování s činkami. Při správném provádění cviků hrozí jen minimální riziko zranění.

TRX suspenzní trénink je na rozdíl od jakékoliv jiné techniky vypracován tak, aby bavil, zaujal, dokonce může být zakomponován i do klasického běžného tréninku, na který jste zvyklí – trénink pak bude zase o něco živější.

Čtěte také: 30 minut cvičení denně vám stačí k hubnutí i plochému bříšku