Ty nejlepší články rovnou do mailu

Osvěžující pomazánka z cukety

Cuketa patří mezi snadno dostupnou zeleninu. Není náročná na pěstování, a proto je, obvzlášť během sklizně, problém najít její dostatečné využití. Díky tomu, že cuketa obsahuje přibližně z 90% vodu, je přitom ideální potravina k hubnutí. Pokud ji tedy neobalíme vrstvou strouhanky a neponoříme do ještě větší vrstvy tuku, tak jak je v české kuchyni zvykem.

Obecně je v dietním režimu problém najít dostatečnou škálu potravin, tak abychom uspokojili rozmanité chutě, a zároveň abychom nepřidávali zbytečné tuky a kalorie do našeho jídelníčku. Je hezké, že nám dietní jídelníček napíše, že máme posnídat cottage sýr s chlebem, ale vyzkoušejte jej jíst denně. A právě zde může pomoci cuketa, která udělá z této pomazánky něco úplně jiného. Svěžího, delikátního a hlavně odlišného od toho, co známe.


Co budeme potřebovat?

  • 1x kelímek sýru cottage (klidně ochucený)
  • 1x střední cuketa
  • 1x stroužek česneku
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

Tato pomázanka je svoji jednoduchostí doslova dětská, ale uvidíte, že její svěžest Vás příjemně překvapí. Jak tedy na to? Cuketu necháme v celku a položíme do trouby do pekáčku. Troubu zapneme na 1 hodinu, na 160 stupňů. Nemusíme se o nic starat, trouba vše zvládne za nás, dokonce ani otáčení není třeba. Po hodině troubu vypneme a klidně cuketu necháme ještě vevnitř, dokud nevychladne.

Jakmile je cuketa vychladlá, klidně i druhý den. Podélně ji rozpůlíme a lžičkou vydlabeme dužinu, která nám pečením krásně změkla. Ponorným mixerem ji rozmixujeme a přidáme rozmačkaný stroužek česneku. Nakonec zbývá již jen osolit, opepřit a zamíchat kelímek sýru cottage. Vidličkou vše promícháme a jednotlivé kousky sýru pomačkáme, ne však všechny, ani mixování by nám příliš neprospělo. Můžeme přidat nakrájenou pažitku, případně jiné bylinky nebo použít ochucený cottage.

Podáváme na plátku žitného chleba a doplníme zeleninou.

Dobrou chuť!


Vyzkoušejte také další z našich receptů:

Nebo mrkněte přímo na rubriku Recepty

Co vy na to?