Stojí za to pořídit si domů hrazdu do dveří?

Výhody hrazdy

Pro cvičení v omezeném prostoru je praktická, rozhodně tedy nelze říct, že byste doma hrazdu nevyužili. Její nespornou výhodou je, že díky ní můžete cvičit nepřeberné množství cviků, při kterých využíváte pouze vlastní váhu těla a takový pohyb je tělu mnohem přirozenější než různé trenažéry, stroje a činky.

Další výhodou je, že cviky na hrazdě pomáhají se zlepšením síly, růstem svalové hmoty i zpevněním svalů tělesného jádra. Díky cvikům na hrazdě si také natrénujete úchop, posílíte svaly na rukách a zádech a hlavně také svaly trupu i celého hlubokého stabilizačního systému těla. To pak vede ke zlepšení držení těla i jeho zpevnění při dalším posilování. Hrazdu tak rozhodně využijete nejen jako začátečníci, ale i když už jste zkušení sportovní nadšenci.

V čem není hrazda do dveří úplně skvělá

Ačkoliv snadná instalace této pomůcky je skvělou výhodou, kvůli ní má hrazda do dveří své limity. Při nesprávné nebo odfláknuté instalaci by při cvičení mohla také uškodit. Proto ještě před tím, než se pustíte do samotného cvičení, pečlivě zkontrolujte, zda hrazda dobře drží a udrží vaši váhu, není poškozená a je tak bezpečná pro vaši aktivitu.

Limitem hrazdy do dveří - obzvláště pokud máte širší ramena nebo jste větší - může být úzký a nízký prostor rámu dveří. Kvůli němu nemusíte mít dostatečnou šířku pro správný úchop u cviků. Vyšší lidé se pak při cvičení musí různě krčit. Cviky tak nejsou prováděny správně a mohou vést až k bolestem zad a dalším problémům. 

Pořídit či ne?

Hrazda do dveří nedokáže plnohodnotně nahradit klasickou hrazdu. Optimální pomůcka pro cvičení doma to také není, hlavně kvůli svým limitům. Pokud však s cvičením začínáte a nejste nadprůměrně vysocí nebo nemáte-li širší ramena, může být levnou pomůckou pro začátek.

Pokud o jejím pořízení uvažujete, podívejte se nejprve i na ostatní pomůcky ke cvičení doma. Jen tak zjistíte více možností a vyberete si podle toho, co vás bude nejvíce bavit i toho, kde jsou rizika a omezení co nejmenší.