Přibíráte, i když se pravidelně hýbete? Možná za to může televize v ložnici

Určitě už jste slyšeli o tom, že bychom v ložnici v noci měli mít tmu. Tedy že do této místnosti nepatří televize ani počítač. A přesto je tam řada z nás má, do monitoru počítače koukáme dlouho do noci a pak zapínáme televizi, u které usínáme a vypínáme ji až nad ránem. Proč je to tak špatné? Sama televize by špatná nebyla, ale má rušivý efekt na náš kvalitní spánek. Nejen že vydává zvuky, i když třeba tlumené, které narušují naše kvalitní spaní, ale vyzařuje světlo – a to je pro náš organismus velmi nepřirozené. Když je venku tma, měli bychom našim očím dopřát také tmu, aby mozek měl signál, že je čas spát. Pokud spíme u zářící televize, má to vliv na náš organismus – i když o tom třeba ani nevíme. Tělo má pocit, že musí být připravené fungovat, produkuje méně hormonu melatoninu, než když je tma a jinak funguje i metabolismus. Jinak řečeno – nevyspíme se dobře, ráno jsme unavenější a ještě máme větší chuť k jídlu, která nás může pronásledovat i v noci.

Kvůli televizi tloustneme

Toto není jen teorie, věnovaly se tomu i seriózní vědecké studie, které negativní vliv umělého vyzařování z televize či počítače potvrdily. Nejhůře působí na ženy – velká část z těch, které spí u televize, má sklon k přibírání či dokonce obezitě. Na vině je nejen snaha doplnit ráno energii, která nám chybí kvůli nekvalitnímu spánku, ale je to i vliv hormonů, které podporují naši chuť k jídlu a za běžných okolností se v noci netvoří.

Takže jaké je řešení? Velmi jednoduché – vypínejte před spaním všechny svítící přístroje ve svém okolí, aby spánek neovlivňovalo modré světlo. A pokud bez televize neusnete, nastavte si na ní časovač vypnutí, aby na vás nezářila dalších několik hodin. Rázem pocítíte tu příjemnou ranní změnu.