Nápoje a potraviny s umělými sladidly raději vynechte

Kdo se rozhodne začít žít zdravě a hlavně se stravovat se zdravě, ten se snaží i jinak nakupovat. Více čteme etikety, zajímáme se o složení potravin i jejich kalorickou hodnotu. Více přemýšlíme, co vlastně koupit a která potravina nám lépe prospěje i co nám pomůže v naší snaze zhubnout. Řada lidí proto v dobré víře sahá po výrobcích s nízkým obsahem tuku, označených jako "bez cukru" nebo po různých dietních nápojích. Jenže i ty mohou víc uškodit než prospět.

Cukr je velkou hrozbou a řada z nás se bojí často zmiňované cukrovky, takže se pokoušíme tolik nesladit, omezovat dezerty, nepít limonády. To je chválihodná snaha, protože cukrovka je skutečně na vzestupu a svým životním stylem si o ni mnoho z nás vyloženě koleduje. Jenže najít v obchodě výrobky, které neobsahují cukr, ale ani v nich nejsou nevhodné náhražky, není vůbec snadné.

Umělá sladidla neprospívají zdraví

Sladké limonády jsou asi tím nejhorším, co můžeme pít, protože cukr v nich obsažený dosahuje závratných hodnot. Leckdy se proto můžeme setkat i s takzvanými dietními limonádami, které se tváří, že neobsahují cukr a navíc nám slibují, že po nich nepřibereme jedinou kalorii. A to je velmi lákavá nabídka, které mnozí podlehnou. Ale raději se jich vyvarujte, protože jsou všechno jen ne zdravé – i když totiž neobsahují cukr, tak je v nich plno chemie (nějak jim totiž výrobci chuť dodat musejí). To obvykle není dobré pro naše tělo ani zdraví a navíc leckteré tyto přidané látky způsobují, že pak začneme mít neovladatelnou chuť na sladké.

Velkou pastí se mohou stát i umělá sladidla, která se také tváří jako ideální řešení, pokud odmítáme konzumovat cukr. Jenže tyto látky opět nemají přírodní základ, takže mají své „vedlejší účinky“. Největším rizikem je, že potraviny a nápoje s umělými sladidly jsou výrazně sladké, což nám sice chutná, ale tělo si na to velmi rychle zvykne a pak se takových potravin a nápojů dožaduje (v podstatě si na nich vypěstujeme závislost).

Pokud se chceme skutečně vyhnout cukru, umělým sladidlům a dalším náhražkám a rádoby dietním produktům, je dobré kupovat takové, které v sobě mají přírodní sladidla (což se vždy můžete dočíst na etiketách).