Vypadli jste z tréninku? Zpět do formy vám pomůže i svalová paměť

Občas se každému z nás stane, že z nějakého důvodu cvičení odsune na vedlejší kolej. Místo každodenních tréninků a pravidelného pohybu více sedíme a nezatěžujeme tak svaly. A pokud jste opravdu zvyklí často a intenzivně trénovat, objem svalové hmoty bude rychle klesat. Naše tělo je naštěstí připraveno i v tomto případě získat svaly, jakmile začnete poctivě cvičit, rychle zpět - a to díky svalové paměti.

Co je svalová paměť

Buňky v našem těle mají uvnitř buněčné jádro, které obsahuje genetickou informaci. Ta může sloužit i jako informace pro samotnou buňku, jak má tvořit nové svalové bílkoviny podle aktuální stimulace výživou a tréninkem. Čím větší sval je, tím více buněk a tím více jader obsahuje. Důvod, proč tomu tak je, je jednoduchý - buňka musí umět tvořit dostatek svalových bílkovin a pokrýt tak nároky těla na pohyb. 

Čtěte také: Proč při intenzivním tréninku svaly pálí?

Tato jádra ve svalu zůstávají i poté, co přestanete s aktivním cvičením. Jsou však méně aktivní, protože sval nemá potřebu tvořit takové množství bílkovin jako při pohybu. A právě díky tomu, že množství jader neklesá, jsou svalová vlákna schopna poměrně rychle při opětovném cvičení tvořit velké množství bílkovin. Vaše svalová hmota tak rychle nabude na objemu.

Jak dlouho svalová paměť vydrží

Otázkou je, po jako dobu zůstávají jádra ve svalových buňkách funkční a po jakou dobu tedy mohou opětovně začít tvořit hmotu. Při poškození svalu může dojít i k odumírání buněk, a tedy i jader. Není však jasně prokázáno, jaké množství buněk může odumřít a být nahrazeno novými buňkami s menším počtem jader. 

Z toho důvodu neumíme přesně říct, jak dlouho budou svaly v pohotovostním režimu připravené na novou zátěž. Nemusíte se však bát, že se do původní formy a objemu nedokážete vrátit, pokud vynecháte cvičení pár týdnů či měsíců. Svalová paměť totiž může sloužit i desítky let.

Jak se vrátit ke tréninku

Po delší době, kdy jste svým svalům nedali zabrat, musíte počítat s tím, že vaše síla a kapacita nebudou takové, jako předtím. Proto se do tréninku vracejte raději pomalu, není radno svaly hned začít přetěžovat podobnou zátěží, na jakou byly zvyklé při pravidelném tréninku. Mohlo by dojít ke zranění. S přidáváním intenzity začínejte raději opatrně, tvrdý trénink hned od začátku vám k rychlejšímu získání svalové hmoty nepomůže. Po několika týdnech můžete náročnost tréninku zvyšovat, důležité je také dodržovat správné stravování, aby tělo mělo dostatek bílkovin, vitamínů a minerálů.

Čtěte také: Jak dosáhnout vyrýsovaných svalů