Nastartujte své tělo, začněte u trávení

S příchodem krásných teplých dní má hodně lidí také větší motivaci začít se o sebe starat a žít zdravým životním stylem. Při té příležitosti se skvěle hodí dát si dohromady své zdraví a začít se dá právě u trávicího traktu. Právě jeho kondice pak ovlivňuje celkový náš stav. Co tedy nejsnáze udělat?

Malý ranní rituál

Pokud chcete podpořit své trávení hned zkraje dne, nabízí se jedno skvělé a snadné řešení. Začněte každé ráno vypitím sklenice vlažné - nebo alespoň ne úplně ledové - vody s citronovou šťávou. Díky tomu propláchnete dutinu ústní i hrdlo a žaludek podpoříte, aby byl lépe připravený na zpracování snídaně. Dužina citronu obsahuje vlákninu, která pak pročišťuje samotný trávicí trakt - proto si vodu dopřejte ideálně i s trochou dužiny a nejen šťávy.

Vláknina a probiotika

Tyto dvě složky potravy jsou pro správnou funkci trávicího traktu naprosto nezbytné. Mezi potraviny - probiotika - patří především ty fermentované, dále pak zakysané mléčné výrobky jako je jogurt, zakysaná smetana nebo populární kefír. Probiotika pomáhají s obnovou a rozšířením populace bakterií trávicího traktu, které se starají o rozklad potravy, ale i o produkci některých důležitých vitamínů a látek.

Vláknina je také nezbytná, ta je zase obsažena hlavně v ovoci a zelenině - a to jak v dužině, tak ve slupce. Pro trávení funguje jako čistič trávicího traktu, ale i jako prvek zpomalující trávení. To znamená, že pomáhá vytvářet ideální prostředí pro důležité bakterie, které se na oplátku starají o správné zpracování potravy.

Za den byste měli přijmout celých 25 gramů vlákniny. Z klasických potravin najdete vyšší obsah vlákniny třeba v čočce, lnu, tykvi a kapustě. K zahození není ale ani jablko nebo hruška.

Změňte jídelníček

Pokud máte pocit, že vaše trávení není v té správné kondici, zkuste se zamyslet. Které z potravin, co jíte, mohou dráždit žaludek nebo střeva? Mezi nejčastější takové potraviny patří ty obsahující lepek, mléčné výrobky, některé ovoce a oříšky či semena.

Příčinou rozhozeného trávení - křečí v břiše, průjmů nebo naopak zácpy, může být také stres. Kvůli němu žaludek i trávicí soustava reagují negativně na mnoho potravin. 

Zaměřte se proto na lepší životosprávu, odbourejte stres a žaludek začněte trochu šetřit. Jakmile si dáte dohromady vaše trávení, projeví se to pozitivně na celém těle a celkovém zdravotním stavu.