Dietní chytáky: na co si dát pozor?

Největším nepřítelem všech, kdo se pokoušejí zhubnout, je cukr. Kvůli přebytku cukru (a nedostatku pohybu) se přibírá, takže právě cukr ve svém jídelníčku zkoušíme vyškrtat, jak je to nejvíc možné. Proto se často necháváme při nákupu zlákat potravinami, které se chlubí nápisy „bez cukru“. Nenechte se ale mýlit – kde není cukr, tam jsou většinou místo něj umělá sladidla. A ta jsou pro naše zdraví mnohem diskutabilnější a méně probádaná než cukr. Proto vždy čtěte složení a potravinám s koktejlem umělých sladidel se raději obloukem vyhýbejte.

Vláknina jako spása?

V našem jídelníčku by neměla chybět vláknina, která pomáhá našemu trávení a tím i metabolismu. Měli bychom ji konzumovat každý den v dostatečném množství - a to alespoň 28 gramů.  Skrývá se v různých potravinách, v celozrnném pečivu, luštěninách i v ovoci či zelenině. Někdo na to chce jít „od lesa“ a koupí si různé müsli tyčinky, které slibují vysoký obsah vlákniny a tváří se jako skvělá svačinka. Na první pohled je to ideální volba, ale podle expertů nikoliv. Konzumací takových tyčinek se vlákninou „nadopujete“ naráz a ve velkém množství, načež ji pak po celý zbytek dne už nepřijímáte a tělo ji postrádá. Takže lepší než tyčinky je vyhledávat potraviny přirozeně bohaté na vlákninu.

Není ovoce jako ovoce

Ke správnému dietnímu jídelníčku patří několik dávek ovoce rozdělených v průběhu celého dne. Trochu ovoce k snídani, trochu k svačině, ale klidně i k večeři. Pokud si tak v dobré víře dopřáváte všechno možné ovoce a říkáte si, jak díky němu zhubnete, možná se pletete. Některé druhy ovoce totiž pro hubnutí nejsou nejvhodnější, jsou totiž dost sladké. Týká se to zejména tropických druhů, jako je mango, meloun, banán či avokádo. U nich vám ani nepřijde, že jste tělu dodali mnohem více cukru, než jste chtěli.