Jak s potravinami z obchodu - omývat, loupat a dezinfikovat nebo ne?

Od doby, kdy vypukla pandemie koronaviru, ze všech stran slýcháme doporučení, jak máme potraviny po přinesení z obchodu nechat několik hodin nedotčené, pečlivě je omývat, dezinfikovat pod nimi povrchy, loupat je, nedotýkat se zbytečně jídla a tak dále. V době pandemie jsou tyto rady jistě cenné, ale v běžných situacích určitě ne, protože právě přehnaná opatrnost může škodit zdraví a připravujeme své pokrmy o spoustu důležitých látek.

Slupky plné vitaminů

Je známým faktem, že ve slupkách z ovoce a zeleniny je spousta zdraví prospěšných látek, tedy minerálů, vitaminů i vlákniny. Přesto je mnoho z nás odstraňuje, i když je to naprosto zbytečné. Dostatečnou tepelnou úpravou slupky změknou a dají se snadno konzumovat. Jejich okrajování je proto zbytečná práce a ochuzujete tím své tělo. A i když je omýváte, je vhodné to dělat jen chvíli, pod tekoucí vodou a nejlépe studenou – následným vařením všechny bakterie stejně zlikvidujete.

Maso neomývejte

Možná i vy patříte k těm, kdo před přípravou omyjí veškeré zakoupené maso – kuřecí, vepřové, hovězí či ryby. Často už je to prostě zvyk. Někdo maso oplachuje, aby na něm nebyly nechtěné úlomky kostí, ale většinou to činíme v dobré víře, že voda z masa spláchne všechny možné bakterie. To je ovšem velká chyba, protože pouhé opláchnutí bakterie nezlikviduje, jen se z masa přesunou do dřezu, kde mohou kontaminovat nádobí. A pokud maso vaříte, pečete či jakkoliv jinak tepelně upravujete, tak žádná bakterie tento proces stejně nepřežije. Takže raději neoplachujte, ale rovnou připravujte.