Při mytí rukou jsme pěkní flinkové

Všichni už jsme to slyšeli opakovat tolikrát, že toto heslo známe nazpaměť – myjte si ruce aspoň dvacet vteřin, čímž zabijete bakterie a předejdete možné nákaze. A všichni svorně odkýváváme, že si ruce pečlivě myjeme a chráníme se tak. Podle vědců tady lžeme nejen svému okolí, ale i sami sobě – v mytí rukou totiž máme ještě hodně co dohánět.

Kdo nechce neustále používat dezinfekční přípravky, tomu je doporučováno pečlivé a co nejčastější mytí rukou. Stačí obyčejným mýdlem a pod tekoucí vodou, ale pečlivě a aspoň po dobu dvaceti vteřin. Kdo to opravdu zkusil, ten zjistil, že je to nečekaně dlouhá doba. Většinou si ruce zkrátka takhle dlouho nemyjeme. Přitom ovšem máme pocit, že jsou umyté dobře, možné bakterie a viry jsou z nich opláchnuté a jsme ochráněni. Nemůžeme se více mýlit. A co víc, spousta lidí si ruce nemyje vůbec, a to ani po použití toalet (i když svému okolí to samozřejmě nepřiznají).

Rychlovka bez mýdla

V době, kdy svět stále ještě ohrožuje epidemie koronaviru Covid-19, je pečlivé mytí rukou důležitější než kdy dřív. A spousta lidí se poučila a ruce si skutečně dlouze, pečlivě a co nejčastěji omývají. Bohužel ale pořád část lidí tyto dobré návyky nemá nebo nerespektuje, což se s nimi táhne už dost dlouho. Na tento nešvar se zaměřili i vědci z různých zemí, kteří již před časem zkoumali, jak jsou na tom lidé s hygienou po použití toalet. Ačkoliv z očí do očí se jim jen málokdo přiznal, že si ruce neumyl, očividným pozorováním byl odhalen opak. Okolo 15 procent z pozorovaných lidí si ruce po použití toalety neumylo vůbec, přičemž hůře na tom byli muži než ženy. Zhruba polovina mužů, kteří k umyvadlu přece jen zamířili, nepoužila mýdlo. A mytí okolo dvaceti vteřin dlouho? To je spíš rarita.

Škodíme sami sobě

Tím, že podvádíme sami sebe a zanedbáváme základní hygienická pravidla, škodíme především sami sobě. To si bohužel většina lidí neuvědomuje. Na rukou zůstanou po použití toalet nejrůznější mikroorganismy, které nám mohou ublížit. A my to s klidným svědomím riskujeme a vlastně nás to často ani nenapadne. Přitom takových případů už bylo nespočet. Ale stačilo by jen trochu mýdla a dvacet vteřin času a svět by byl hned o něco zdravější.