Chybí vám pocit štěstí? Běžte mu sami naproti

Štěstí je pocit, je to prožitek. Není to něco skutečného, hmatatelného. Je to jen v naší hlavě. Takže pokud máme pocit štěstí, nemůže nám ho nikdo sebrat. Pokud si ho tedy sebrat nenecháme a budeme si ho zuby nehty bránit. A pocit štěstí, naplněnosti a spokojenosti můžeme získat velmi snadno. Stačí si užívat maličkostí, vnímat lépe svět kolem sebe a uvědomovat si, co vše cenné kolem sebe a u sebe máme.

Pocit naplnění

Je jasné, že jsme šťastní při velkých životních událostech. Když odmaturujeme, když nás přijmou do nového zaměstnání, když se zamilujeme, když máme svatbu, když se nám narodí dítě. Ale takové situace nenastávají každý den. I proto je dobré hledat pocit uspokojení v maličkostech, být šťastní z nepatrných úspěchů a drobností, které se nám podaří. Docházet i běžnými činnostmi k pocitu sebenaplnění a uspokojení, nenechat si kazit radost jinými lidmi, chválit se za zdánlivé maličkosti. Díky tomu můžete být šťastní nebo alespoň spokojení – a i to je velmi naplňující pocit.

Čím přilákat štěstí?

V čem tedy tkví ten zázrak? Jaké jsou ty maličkosti, které vám mohou přinést pocit štěstí? Například to, když se o stravování celé rodiny nestaráte neustále jen vy, ale jednou vám uvaří partner nebo vám dítě přinese k svačince něco dobrého. To vám jistě vykouzlí úsměv ve tváři.

Potěší i takové nepatrnosti jako sledovat vaši pokojovou květinu, jak se jí daří a začíná kvést, jak vzchází vaše zahrádka, jak díky vaší snaze uspějí vaše děti, jak můžete pomoct ostatním s úkoly, které jsou nad jejich síly.

A když vám schází nálada a cítíte se pod psa? Pocit štěstí a pohody ve vás může vyvolat i příjemné domácí prostředí – fotky na zdech, teplý voňavý čaj, zapálená svíčka, přitulení se k partnerovi, telefonát rodičům či dětem, uklizená domácnost. Zkrátka můžete být šťastní neustále, jen se stačí o to snažit a nenechat se o to ničím a nikým okrást.