Nenechte se ničit ideály krásy. Buďte sví

Společnost nás tlačí k tomu, abychom se co nejvíce přiblížili současnému ideálu krásy. Kdo tak nevypadá, snaží se své fotografie cíleně upravovat, aby na sociálních sítích vypadal lépe a lidem se víc líbil. Žijeme proto v době plné falše a nalhávání si, že chceme být vzhledově jiní, než doopravdy jsme.

Štíhlá, symetrická postava, pevná prsa, pevný zadeček, nohy bez celulitidy, krásná pleť. To je současný ideál krásy u žen. Muži sami sebe vidí jako svalovce s vyrýsovanými postavami, značnou silou, charismatem zračícím se v obličeji. Média, sociální sítě i televize nám přináší jen takové obrazy. Nikdo nedokonalý se tam neobjevuje. Nechceme se koukat na ošklivé lidi – chceme vidět jen ty krásné, obdivovat je a přát si vypadat jako oni. A stal se z toho velmi škodlivý a zrádný fenomén.

Pád do propasti

Pokud jste se i vy chytili do téhle pasti a snažíte se na sobě dřít, omezovat se v jídle a tvrdě cvičit, abyste vypadali jako vaše vzory, jste jen krůček od pádu do propasti. Přestali jste být sví, přestali jste vnímat svou jedinečnost a vážit si jí. Chcete vypadat jako někdo jiný, protože si myslíte, že tak je to správné. Ale je to jen klam. Dnešní svět nás nutí vypadat jako západní ideály krásy. A spoustě lidí už ta marná snaha zničila život, přivedla je do ordinace psychiatra, zapříčinila jim vážné zdravotní problémy. Všechny snahy žít život někoho jiného jsou nebezpečné – a v době sociálních sítí a filtrů upravujících fotky je to ještě rizikovější.

Být svůj

Není snadné být odlišný. Pokud nezapadáte mezi ostatní, a to ať už kvůli svému vzhledu, váze, stylu oblékání, názorům či čemukoliv jinému, bude váš život mnohem komplikovanější a plný zápasů o vaše místo na slunci. Ale bude to váš život. Nezařadíte se pod tlakem okolí do stáda uniformních ovcí. Zůstanete sví. Ať už s lehkou nadváhou, s nedokonalostmi v obličeji, s odlišnými názory, s jiným módním vkusem. Mnozí vás budou nenávidět, ale mnozí také tajně obdivovat. Ne každý dokáže odolat a nenechat se strhnout k té klasice, ke snaze stát se tím ideálním, očekávaným člověkem.

Pokud dokážete vystoupit z davu a být sami sebou, uznáte své chyby, přestanete něco maskovat filtry na fotografiích, přestanete se vylepšovat photoshopem a nebudete se přetvařovat, uleví se vám. Ukážete světu, že šťastný člověk nemusí vypadat jako na falešných obrázcích – může vypadat třeba jako vy.