Nejlepší dieta? Vědomé jedení

Mnoho z nás věří, že při nadváze nás dokáže spasit dieta. Necháme si poradit od nutričního specialisty, což je ale placená služba. Nebo probádáme internet a najdeme si dietu, která bude nejlépe vyhovovat našim požadavkům. Pak začneme podle nových rad a zaručených návodů jíst, hýbat se a žít a měli bychom ve velmi krátké době zhubnout. Jenže ouha, často rady z internetu vůbec nezafungují, případně se po ukončení hubnutí musíme potýkat s jo-jo efektem. Kdo chce proto zhubnout trvale a přirozenou cestou bez utrpení nad odpíranými potravinami, ten by na to měl jít především s rozumem.

Vím, co jím

Nejde o to, abyste počítali kalorie a hlídali si přesnou váhu porcí. Nemusíte ani řešit přesné poměry bílkovin či to, jestli jste za daný den nespořádali až moc tuků. To všechno vám totiž sice pomůže zhubnout, ale většinu lidí taková dieta strašně štve a nemohou se dočkat, až ji ukončí, aby se konečně pořádně najedli. Případně ji vzdají skoro hned.

Proto je mnohem lepším způsobem jíst takřka stejně jako dosud (pokud tedy váš jídelníček není plný jen nezdravých surovin a potravin), ale přemýšlet nad tím mnohem víc a jinak než doteď.

Vědomé jedení

Někdy se tomuto způsobu hubnutí říká vědomé jedení. Princip je zcela jednoduchý. Je nutné přestat jíst v rychlosti a za pochodu. Musíte také vyloučit všechny rušivé zdroje jako například televizi či telefon. Když jíte, věnujte se výhradně jen jídlu. Přemýšlejte nad ním, užívejte si ho, vychutnávejte si ho. Nespěchejte, řádně každé sousto přežvýkejte a užívejte si jeho chuť. Díky tomu, že nebudete spěchat, nebudete se ani přejídat, protože žaludek vám stačí dát včas vědět, že už je sytý – a vy ten signál tentokrát včas zachytíte a přestanete jíst. Navíc si jasně dokážete uvědomit, co je ve vašem pokrmu prospěšného a co vám v něm škodí – a příště to nezdravé možná nahradíte jinou surovinou, která pokrm ještě zpestří.

Nebojte se experimentů s kořením, užívejte si přípravu pokrmů a každé jídlo berte jako rituál. Jen když si ho budete vědomě užívat a naslouchat při tom svému tělu, nebudete pak tloustnout a naopak dokážete bezpracně začít shazovat nadbytečná kila.