Zbytečné chyby vám při home office likvidují zdraví

Home office se stal realitou pro velkou část lidí, kterým se o tomto způsobu práce ještě před rokem ani nesnilo. Místo zdlouhavého dojíždění a vysedávání v kanceláři pracují pohodlně z domova, stihnou si v mezičase poklidit i uvařit, mohou v klidu obstarat děti a všechno je méně stresující. Jenže ti, kdo na home office nebyli zvyklí, možná pracují úplně špatně a zadělávají si zbytečně na nepříjemné zlozvyky.

Podnikatelé, manažeři a další podobní lidé mají ve svém domově často jednu oddělenou místnost, z níž si udělali pracovnu. Mají tam vše, co ke své práci potřebují, nejsou tam žádné rušivé elementy, mohou se tam kdykoliv zavřít a dělat to, co je právě potřeba. Dětem bývá vstup do pracovny zapovězený a příliš tam věci netřídí ani partner/ka – je to jen království toho, kdo odtud pracuje.

Jenže kdo byl k práci z domova donucen okolnostmi pandemie, případně kdo si tuto formu práce zvolil dobrovolně, ale bez předchozích zkušeností, může ledacos dělat špatně, a to aniž by to tušil. Po čase se tyto špatné návyky začnou projevovat, a to i na našem fyzickém a psychickém zdraví.

Ani v ložnici, ani v noci

Kdo dosud pracoval v běžném režimu dojíždění do zaměstnání, ten doma nejspíš nemá nejen oddělenou místnost sloužící jako pracovna, ale ani žádný pracovní, soukromý koutek. A nejspíš na něj doma nemá ani místo. Takže lidé pracují, kdekoliv se dá, případně se s notebookem stěhují po domácnosti. Chvíli s ním leží ráno v posteli, pak se přesunou k jídelnímu stolu, potom na pohovku. Do toho kolem poletují děti, pouští se televize a jsou všude různé rušivé zvuky. Soustředit se na práci a dobře a včas ji odvést se tak často stává nadlidským úkonem, kdy home office nejspíš z
hloubi duše proklínáte. Proto se mnoho lidí uchyluje k práci večer a v noci, kdy mají konečně klid. Ale vězte, že ani jedna z vyjmenovaných možností není ideální a takhle byste pracovat určitě neměli.

Jedno místo a klid

Práce z domova vás po nějakém čase může stát zdraví. Nejen, že je to s dětmi velmi psychicky náročné, ale odrovnat to může i vaše fyzické zdraví. Ohrožena jsou zejména záda, protože při různých nepřirozených polohách si ničíme jak páteř, tak si nepřirozeně natahujeme i svaly na zádech a krku, které pak bolí. Nejhorší je ležet s notebookem v posteli, ale ani polosed/pololeh na pohovce není ideální. Měli byste sedět rovně, nejlépe na kvalitní židli, počítač mít na stole před sebou a nebýt nijak nepřirozeně natočeni.

Neopomíjejte pravidelné pauzy, které využijte jak k protažení, tak i k odpočinku očí - ty při dlouhém zírání do monitoru dostatečně nemrkají a vysychají. Kromě toho nepracujte od rána do noci – přizpůsobte se běžné pracovní době. Málokomu vyhovuje vstávat v pět hodin ráno, aby měl práci hotovou dříve. A ani ponocování není pro naše zdraví úplně nejzdravější – ostatně vyzařování z obrazovky našemu tělu v nočních hodinách nedělá vůbec dobře a tělo se nemůže uvést do odpočinkového režimu.