Starejte se o své oči lépe, moderní doba je přetěžuje

To, jak důležité jsou pro náš život oči, si plně neuvědomíme, dokud náš zrak nezačne být v ohrožení. Kdo o něj začne přicházet, ten najednou začne uvažovat nad tím, jestli by aspoň v poslední chvíli nemohl pro své oči udělat něco dobrého, něčím jim pomoci, nějak si je lépe chránit, aby se zrak dál nezhoršoval. A skutečně to jde a tato snaha je velmi cenná. O své oči bychom ovšem měli pečovat všichni a neustále, a to již od mládí – za naši péči se nám ve vyšším věku odmění.

Správná strava

Očima sice nejíme, ale když jíme stravu bohatou na vitaminy a minerály, které oči potřebují, tak si jejich dobrý stav uchováme mnohem déle. Už od dětství je nám opakováno, že máme jíst hodně mrkve, protože je dobrá na oči. A betakaroten, který obsahuje, je pro ně skutečně důležitý. Jenže ten sám o sobě nestačí. 

Stejně jako jsou pro naši imunitu nezbytné citrusy se svým vysokým obsahem vitaminu C, tak vězte, že vitamin C je velmi důležitý i pro oči. Kromě toho jim můžeme pomoci, pokud přijímáme dostatečné množství luteinu (ten získáme ze zelené a žluté zeleniny). A očím prospívají také mléčné výrobky a mořské ryby.

Odpočinek

I když bude vaše strava super zdravá, oči vám to nemusí zachránit. Pokud je namáháte od probuzení do usnutí civěním do obrazovek, brzy se váš zrak začne kazit. Proto je nutné pravidelně od těchto zařízení vstávat a dopřát očím odpočinek – zamrkat, dívat se do dálky, ale třeba i vyjít na čerstvý vzduch, protože kyslík jim také pomáhá regenerovat.

V neposlední řadě nezapomínejte ani na kvalitní a dostatečně dlouhý spánek, protože při něm regeneruje naše tělo jakožto celek a tedy i oči, které tu tmu a klid nezbytně potřebují.