Ty nejlepší články rovnou do mailu

Máte rádi gumové medvídky? Zbystřete

Říkáte si, že gumoví medvídci jsou dobří na klouby, protože jste tuhle zaručenou radu slyšeli vícekrát? Myslíte si, že když vybíráte podle reklamy ty želatinové bonbóny, které "chutnají malým, ale stejně tak i dospělým", děláte dobře? Omezili jste čokoládu a místo ní si radši dopřáváte "gumové" pochoutky? 

Pak si ihned přečtěte náš článek o želatinových sladkostech, který vás může vyvést z omylu. Podívejte se s námi na to, co takoví gumoví medvídci obsahují.


Složení

Gumoví medvídci Haribo - složení: glukózový sirup, cukr, želatina, dextróza, ovocná šťáva z koncentrátu (jablko, jahoda, malina, pomaranč, citron, ananas), okyselující látka (kyselina citronová), ovocné a rostlinné koncentráty (kopřiva, jablko, špenát, kiwi, pomaranč, bezinky, citron, mango, maracuja, černý rybíz, aronie, hrozny), aroma, leštící látky (včelí vost bílý a žlutý, karnaubský vosk), extrakt z černého bezu, karob, sirup z invertovaného cukru

Tuk

Tuk je u gumových jediná složka, se kterou si nemusíme příliš lámat hlavu. Obsahují ho totiž jen cca 0,1 gramu na 100 gramů váhy, tedy skoro žádný. Už jen proto se nenechte oblbnout reklamou na ostatní želatinové výrobky, které se prezentují, jako "ty bez tuku". I obyčejní medvídci takoví jsou.

Proteiny

Na rozdíl od mnoha dalších sladkostí gumoví medvídci obsahují bílkoviny, a to díky želatině, ze které se také vyrábí. Na 100 gramů váhy obsahují cca 6 gramů bílkovin (tady cca 10% denní potřebné dávky bílkovin pro 70 kg vážícího člověka). I tak je obsah bílkovin v poměru k obsahu cukru příliš nízký.

Cukry

Podle tohoto složení uvedeného na obalech gumových medvídků obsahují gumoví medvídci obrovské množství cukru v podobě glukózového sirupu, cukru, cukru v koncentrátu ovocné šťávy a sirupu z invertovaného cukru. A i podle nutričních hodnot uvedených na obalu obsahuje 100 gramů gumových medvídků (tedy jeden sáček) až 77 gramů sacharidů a z nich celých 46 gramů je cukr. Takové množství odpovídá 10,5 kostkám cukru.

Zkuste si schválně dát místo sáčku gumových medvídků právě 10 kostek cukru. Chutná?

Právě obsah cukru dělá z této sladkosti s "dobrým jménem" mezi dospělými i dětmi sladkost, kterou byste měli vyměnit za zdravější dobroty. Tedy pokud máte rádi své zdraví, tak se vám výměna vyplatí. Energii tělu dodáte i když chuť na sladké zaženete ovocem nebo jinými dietními zákusky obsahujícími lepší poměr živin.

Vitamíny a minerály

Podle složení neobsahují gumoví medvídci téměř žádné minerály ani vitamíny, které jsou pro naše tělo důležité. Další mínus.

Jak je to s tou želatinou

Želatina je jednou ze složek, které se používají k výrobě gumových medvídků. Právě ona je zdrojem kolagenu, tedy základní stavební jednotky pro vznik pojivové tkáně chrupavek, kostí, vlasů, nehtů a pokožky. Gumoví medvídci ale neobsahují takové množství želatiny, aby byly zdraví přínosné.


Tyto články vás také zajímají:

Co vy na to?

Jako sacharidy se označují obecně všechny karbohydráty, mezi které patří jak monosacharidy, tak i polysacharidy. Pojem cukry je sice nepřesný, ale používá se většinou jako označení pro jednoduché cukry, jako kupříkladu glukóza. Mezi sacharidy ale patří i například v bramborách vyskytující se škrob. Ovšem jen málo lidí v běžné populaci by o škrobu mluvilo jako o cukru, proto většina laických stránek pojednávajících o složení potravin používá termín "cukr".

Od Brumbál A. v Úterý 12. Leden 2016 16:23 IP adresa zaznamenána

jaký je rozdíl mezi sacharidy a cukry? prostudujte si chemii!!!

Od jděte do háje v Neděle 30. Srpen 2015 16:16 IP adresa zaznamenána