Úžeh, úpal, dehydratace - v létě si na ně dejte pozor

Letní měsíce jsou v posledních letech čím dál teplejší. Vlny veder přicházejí častěji a trvají déle, přičemž leckde padají teplotní rekordy. Vedro je úmorné, a pokud si nedáme pozor, může nám velmi rychle ublížit. Slunce je totiž zákeřnější, než si občas připouštíme – a spálená kůže je to nejmenší, co se nám kvůli horku může přihodit.

Všude čteme rady, jak se máme mazat opalovacími krémy s dostatečně vysokým UV faktorem, mazání opakovat několikrát denně nebo po každém koupání, že máme nosit kvalitní sluneční brýle a netrávit celý den opalováním. Tyto návody už máme v malíku. A přesto jsou situace, kdy slunce podceníme a říkáme si, že ta chvilka nás přece nezabije. Jenže i krátké podcenění síly této hvězdy může být nebezpečné.

Úžeh

Tím nejčastějším, co nám může silné sluneční záření v létě způsobit, je úpal nebo úžeh. Řadě lidí se tyto pojmy pletou a zaměňují je, případně je považují za označení téhož problému. Ale není to tak. A pokud slunce podceníte, můžete skončit klidně i v nemocnici.

Spousta z nás má v létě úžeh. Ten je zrádný v tom, že se neprojeví hned, ale klidně až po několika hodinách – zpravidla v noci. Přes den jste si užívali u vody nebo na výletě a v noci se vzbudíte s horečkou, je vám zle od žaludku, potíte se, bolí vás hlava a je vám na zvracení. Zpravidla ale nemusíte volat sanitku, podstatné je vychladit svůj organismus. Pomáhá studená sprcha, obklady, pobyt v chladnější místnosti nebo použití ventilátorů. Spálenou kůži průběžně chlaďte a nebo si v lékárně kupte chladivou pěnu určenou právě na spáleniny od slunce.

Zrádný úpal

Horší je úpal. Ten můžete mít, i když se slunce straníte, ale organismus se kvůli vysokým teplotám vzduchu stejně přehřívá. Pokud málo pijete a nechladíte se, dostanete úpal. Projeví se mnohem dřív než úžeh – začne vám být nevolno, zrychlí se vám tep, je vám na zvracení, začnete být strašně unavení, potíte se a stoupne vám tělesná teplota.

Nejnebezpečnější je to pro děti a starší lidi, kteří obvykle i méně pijí. Ohroženi jsou také lidé s onemocněním srdce či obézní jedinci. Ti se mohou dostat až do stavu, kdy jsou zmatení, upadají do bezvědomí a musejí do péče lékařů, kteří jejich organismus zase řádně hydratují.