Znáte tři zásady kvalitního spánku?

Všichni tušíme, že kvalitní spánek je zcela zásadní pro to, abychom přes noc načerpali dostatek energie, naše tělo mělo šanci zregenerovat a my byli poté schopni celý den naplno fungovat. Bohužel, mnoho z nás se z různých důvodů v noci dobře nevyspí. A možná s příčinami nekvalitního spánku můžeme začít něco dělat hned.

Dobře se vyspat je docela věda. Spánek si nemůžete přivolat kouzlem a zařídit, abyste spali až do zvonění budíku. Ale existuje několik věcí, které ovlivnit můžete. A pokud je vyladíte k dokonalosti, bude se vám spát jako v pohádce.

Vhodná poloha

To, v jaké poloze spíte, ovlivňuje, jak se ráno cítíte. Úplně nejlepší je spát na zádech, protože si nekřivíte páteř, nezatěžujete žaludek žádným pokroucením, nebolí vás ráno za krkem. Ležení na zádech ocení i ženy - tedy zejména jejich ňadra, která jsou díky tomu v ideální poloze.

K nejhorším volbám patří spaní na břiše, při kterém si ničíte krční páteř a trpí i vaše pleť. A ani poloha „klubíčko“ není nejlepší, protože při ní trpí vaše páteř.

Kvalitní matrace

Druhým bodem, který vám pomůže dobře se vyspat a netrpět ráno žádnými bolestmi, je kvalitní matrace. Pokud je ta vaše už notně proleželá a sami tušíte, že se vám na ní špatně spí, není lepší volba než investice do nové. A raději na ní nešetřete, protože kvalitní matrace něco stojí – ale výsledek bude stát zato a vy se budete každé ráno cítit správně odpočatí.

Odstranění rušivých elementů

Uléhat byste měli v takovou dobu, abyste se mohli vyspat aspoň sedm hodin. Pro lepší usínání je vhodné odstranit z ložnice všechny rušivé elementy a zvlášť ty, které vyzařují modré, nepřirozené světlo – tedy televizi, počítač, mobilní telefony. Na okna je výhodné pověsit závěsy, ať si zajistíte úplnou a žádnými světly nerušenou tmu.

Pokud nemůžete usnout, lepší než sáhnout po telefonu a surfovat po internetu je zůstat ležet se zavřenýma očima, meditovat nebo se ponořit do říše fantazie, která vás nakonec ukolébá k spánku.