Ty nejlepší články rovnou do mailu

Kapr a jeho nutriční hodnoty

Před Štědrým dnem přinášíme určitě zcela nečekaný článek o nutričních hodnotách naší nejznámější ryby. Kapr obecný je totiž nejen tradiční součástí štědrovečerní hostiny, ale také poměrně zdravou rybou. Pokud tedy nepřidáte tunu oleje a strouhanky.

V kapřím masu je především velké množství vody, a to až 80% jeho hmotnosti. Právě proto se doporučuje kapra co nejdříve zpracovat a spotřebovat, aby se nezačal kazit. Kromě vody ale ve 100 gramové porci kapřího masa najdeme cca 18 gramů lehce stravitelných bílkovin, 5-9 gramů tuků (podle věku kapra) a pouhý 1 gram sacharidů. Tuky, které kapří maso obsahuje, jsou zdrojem důležitých nenasycených mastných kyselin. Ty pomáhají udržovat v pořádku srdce a krevní oběh. Kapří maso také obsahuje důležité minerály jako vápník, hořčík a fosfor a naopak jen minimum cholesterolu.

Ve 100 gramové porci kapřího masa je schováno pouhých 116 kalorií. Kapr je tak opravdu ideální volbou pro zdravý jídelníček. Stačí ho umět vhodně upravit, např. dobře okořeněného a podlitého upéct v troubě. Pokud mu nepřidáte kalorie a nezdravé tuky v podobě smažení, můžete si být jisti, že si pochutnáváte na vynikající rybě.

Na Vánoce ale můžete přimhouřit oko a rozumnou porci kapra si vychutnat v jeho tradiční podobě. Veselé Vánoce! :)

 

Co vy na to?