Ty nejlepší články rovnou do mailu

Jídlo, které každý zná a nikdo neví, co to je - tofu

O tofu jste už určitě slyšeli nebo jste jej už ochutnali. Možná jej jíte pravidelně. Možná se teprve rozhodujete, že ho do svého jídelníčku zařadíte. A velmi často se potkáte s tím, že lidé sice tofu kupují, protože je zdravé, ale vůbec netuší, co to vlastně tofu je. Pokud mezi ně patříte, tak právě pro vás jsme připravili tento článek.

Vše začíná u sóji, luštěniny s opravdu velkým obsahem proteinů. Sója patří k oblíbené potravině v dietním jídelníčku. Není proto divu, že se lidé snaží zařadit sóju do svých jídel v různých podobách.

Jednou z nich je právě tofu. To vzniká ze sóji, konkrétně ze sójového mléka. Sójové mléko nemá s klasickým mlékem nic společného, vyrábí se máčením sóji, rozdrcením, vařením a následným přecezením. Pro svou bílou barvu získalo název mléko a je to právě polovina cesty k výrobě tofu.

Aby tofu dostalo svoji konzistenci, jakou většinou známe, tedy bílý kvádr s jemnou texturou a mírně pružný na stisk, je třeba sójové mléko vysrážet. K tomu se používá, světe div se, síran vápenatý - tedy sádra. Ten zapříčiní ztuhnutí, nemá svou vlastní chuť, kterou by tofu dochutil a navíc obohatí tofu o vápník. Výsledkem je měkký gel, který se lisuje do kostek. To jsme už na samotném konci cesty k výrobě tofu. V komerčních výrobcích se jako srážedlo často používá mořská sůl, která ovšem vápník neobsahuje.

Tofu samotné nemá skoro žádnou svoji výraznou chuť, ale velmi dobře přejímá chutě ostatní. Výborně se tedy hodí jak do slaných, tak i sladkých pokrmů. Velmi dobře se dá marinovat, nebo dochucovat rozmanitýmy bylinkami, či kořením.

Samo o sobě má tofu vynikající poměr tuků a bílkovin. Právě proto se často používá ve vegetariánské stravě jako částečná náhrada za živočišné bílkoviny. Ve 100 gramech je skoro 18% doporučené denní dávky bílkovin (hodnoty na 100 g najdete v tabulce níže). Navíc nám dodá i vitamíny skupiny B.

kalorie cukry tuky bílkoviny
70kcal 0,6g 4,2g 8,19g

Díky své specifické konzistenci a tomu, že samo o sobě nedisponuje skoro žádnou chutí, je tofu trošku svérázný pokrm. Musíte se ho nejdříve naučit správně používat, ale pokud naleznete vhodné recepty, určitě si časem tofu zamilujete.

Co vy na to?

Velmi pekny clanok, mnozstvo veci som predtym nevedel... :-)

Od piouelou v Úterý 04. Červen 2013 11:31