Ty nejlepší články rovnou do mailu

Co použít při pečení místo vajec?

Jdete péct nějakou dobrotu a zjistíte, že nemáte vejce. Nebo jen chcete zkusit něco nového a prostě pro tentokrát vejce při pečení dezertu vynechat. Důvod můžete mít jakýkoliv, ale znát alternativu, co se dá použít místo vajec při pečení, byste rozhodně měli.

Vejce se v receptech obvykle používají jako pojidlo, ale také jako náplň. Díky nim jsou pečené dezerty jako různé koláče, muffiny nebo třeba bublanina hezky nadýchané a drží pohromadě. Ne každý má ale rád chuť vajec, někteří z nás jsou na vejce alergičtí nebo se snaží žít podle nějakého životního stylu - třeba vegani. Všichni ale můžeme místo vajec v dezertech použít rozumnou náhradu. Samozřejmě máme na mysli tu přírodní, žádnou chemii.

Ovocné pyré

Ovoce jako jablka, banány nebo jim podobné mohou být výbornou náhražkou vajce při pečení. Právě rozmixované ovoce dodá dezertu vláčnost, obsahuje vitamíny, minerály a vlákninu. Jediné, na co je potřeba dát při použití ovoce pozor, je poměrně výrazná chuť.

Poměrově dokáže jedno vejce nahradit polovina rozmixovaného banánu nebo polévková lžíce jablečného pyré.

Lněné semínko

Málokoho by to napadlo, ale právě lněné semínko je dobře dostupnou náhražkou vajec pro pečení. Stačí jednoduše rozdrtit jeden díl lněných semínek nadrobno a rozmixovat až do gelovější konzistence se třemi díly vody. Tato náhražka vajec pak poslouží podobně dobře a navíc nedodá dezertu podobně výraznou chuť jako výše zmíněné ovocné pyré.

Pro určení správného poměru: 1 polévková lžíce lněných semínek + 3 polévkové lžíce vody odpovídá přibližně jednomu vejci.

Tofu

Do třetice máme tip na velmi nezvyklou náhradu vajec. Ano, čtete dobře. Právě tofu dokáže v některých receptech nahradit vejce. Tofu samotné nemá téměř žádnou chuť, a tedy ani chuť dezertu nijak zásadně neovlivní. Navíc dezerty díky němu budou více nadýchané. Pro použití stačí tofu rozmixovat, aby mělo jemnější gelovou konzistenci.

Tofu používejte v poměru 1/4 hrnku místo 1 vejce.


Tyto články vás také zaujaly:

Co vy na to?