Co použít místo vajec při pečení?

Jdete péct nějakou dobrotu a zjistíte, že nemáte vejce. Nebo jen chcete zkusit něco nového a prostě pro tentokrát vejce při pečení dezertu vynechat. Případně jste veganem a vejce jste ze svého jídelníčku úplně vyřadili. Důvod můžete mít jakýkoliv, ale vědět, co se dá použít místo vajec při pečení, se prostě hodí.

Vejce se v receptech obvykle používají jako pojidlo, ale také jako náplň. Díky nim jsou pečené dezerty jako různé koláče, muffiny nebo třeba bublanina hezky nadýchané a drží pohromadě. Ne každý má ale rád chuť vajec, někteří z nás jsou na vejce alergičtí nebo se snaží žít podle nějakého životního stylu. Téměř vždy ale můžeme místo vajec v dezertech použít rozumnou náhradu. Samozřejmě máme na mysli tu přírodní, žádnou chemii.

Náhrada vajec jako pojidel

Ovocné pyré

Ovoce jako jablka, banány nebo jim podobné mohou být výbornou náhražkou vajec při pečení, kde se vejce používá jako pojidlo. Právě rozmixované ovoce dodá dezertu vláčnost, obsahuje vitamíny, minerály a vlákninu. Jediné, na co je potřeba dát při použití ovoce pozor, je poměrně výrazná chuť.

Jako pojidlo můžete jedno vejce nahradit pomocí:

  • poloviny rozmixovaného banánu
  • 4 polévkových lžíc jablečného pyré

Lněné semínko

Málokoho by to napadlo, ale právě lněné semínko je dobře dostupnou náhražkou vajec pro pečení. Jako náhrada poslouží jeden díl rozdrcených lněných semínek, která rozmixujete až do gelovější konzistence se třemi díly teplé vody. Tato náhražka vajec navíc nedodá dezertu podobně výraznou chuť jako výše zmíněné ovocné pyré.

Jedno vejce nahradíte pomocí:

  • 1 polévkové lžíce lněných semínek + 3 polévkových lžic teplé vody 

Podmáslí

Samotné podmáslí známe ze starších českých receptů. A právě i ono samotné může částečně nahradit vejce jako pojidlo.

Jedno vejce nahradíte pomocí:

  • 4 polévkových lžic podmáslí

Tofu

Do třetice máme tip na velmi nezvyklou náhradu vajec. Ano, čtete dobře. Právě tofu dokáže v některých receptech nahradit vejce. Tofu samotné nemá téměř žádnou chuť, a tedy ani chuť dezertu nijak zásadně neovlivní. Navíc dezerty díky němu budou více nadýchané. Pro použití stačí tofu rozmixovat, aby mělo jemnější gelovou konzistenci.

Jedno vejce nahradíte pomocí:

  • 60 gramů tofu

Dále čtěte: Jak dlouho a jak správně vařit vejce?

Náhrada vajec jako kypřidel

Pokud v receptu používáte vejce jako kypřidlo, aby těsto nabylo na objemu, můžete vyzkoušet následující náhradu:

  • 1,5 polévkové lžíce oleje + 1,5 polévkové lžíce vody + 1 čajová lžička kypřícího prášku

Dále čtěte: Přepočet hrnků na mililitry, gramy a unce

Článek publikován 1.9.2014, aktualizován 28.10.2019